Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lokalni i parlamentarni izbori u novembru?


Riker je u četvrtak, nakon sastanka sa predsednikom Demokratske partije Kosova, Hashimom Thaqi i liderom Reformističke partije ORA Vetonom Suroijem, izjavio kako je predviđeno da se lokalni i parlamentarni izbori na Kosovu održe u novembru ove godine:

«Mislim da je pravna situacija jasna. Predviđeno je da se lokalni i parlamentrani izbori održe u novembru 2007 godine i ja smatram da su izbori dobra osnova za demokratiju. Ja ću se konsultovati sa političkim partijama i posebno sa Pregovaračkom ekipom Kosova i odluku o tome ću doneti nakon povratka sa sednice Saveta bezbednosti.»

Riker je rekao da se pitanje izbora ne može povezivati sa rešavanjem statusa Kosova.

Lider najveće opozicione Demokratske partije Kosova Hashim Thaqi je rekao da će se o održavanju izbora odluka doneti konsenzusom:

«Mi ćemo u okviru političkog sprekta Kosova izvršiti konsultacije i odluka o tome će biti doneta konsenzusom. O izborima će se odlučiti nakon konsultacija sa političkim sprektrom i međunarodnom administracijom.»

Thaqi je rekao kako ne razume zašto je potrebno toliko buke oko izbora, kada su sve energije na Kosovu okrenute «ozvaničavanju države Kosovo», ali je dodao da u ime rešavanja statusa ne sme trpeti loša vladavina.

Lider ORE Veton Suroi je rekao da su se oni zalagali za izbore kada su drugi bili protiv i ocenio da je bila greška što su izbori odlagani. «Sada smo u još komplikovanijoj situaciji, a mi smo u principu za održavanje izbora, da se poštuju demokratske procedure», kaže Suroi i ističe kako se izbori ipak trebaju održati nakon utvrđivanja statusa.

Lokalni izbori na Kosovu su trebali biti održani prošle godine, ali je tadašnji šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen u konsultaciji sa političkim partijama odlučio da se oni odlože i održe u roku od šest meseci nakon utvrđivanja statusa Kosova, dok mandat institucija Kosova ističe u novembru ove godine.
XS
SM
MD
LG