Dostupni linkovi

Ruska zimska olimpijska bajka


Nakon odluke koja je pala u Gvatemali, a koju je objavio predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacques Rogge rečima: “Domaćin Dvadeset drugih zimskih olimpijskih igara je Sochi,” nastalo je oduševljenje prisutnih, prije svih ruskog izlanstva.

Dmitri Chernyshenko, izvršni direktor Igara u Sochiju, istakao je:
“Sretni smo zbog izbora. Blisko ćemo suradjivati sa Komitetom kako bi ih uvjerili da se mogu pouzdati u tradicionalnu snagu ruskog sporta. Uživamo punu podršku ruske vlade a same igre znaćit će mnogo za ugled samog grada, regije i cijele zemlje.”

Sochi je uistinu imao snažnu podrušku Kremlja. Vlada je nedavno odobrila rekordnih 11 milijardi dolara za poboljšanje gradske infrastrkture, ali i za izgradnju vrhunskih skijališta u blizini Krasnaya Poljana, gdje će se održavati Igre.

Naime, većina onoga što se prezentiralo Olimpijskom komitetu u Gvatemali tek je u planovima. Sochi je do sada bio više ljetno odmaralište nego skijaški centar. Rado ga posjećuje ruski predsjednik, ali i mnogi ruski novobagataši i takozvani jett sett. Grad je pun luksuznih butika, novih hotela, a cijene nekretnina vrtoglavo rastu.

Ruski predsjednici imaju službenu rezidenciju u Sochiju. Putin se često odmara u tom dijelu Rusije, a predstavljajući projekt 22-ih Zimskih igara pred međunarodnim olimpijskim komitetom govorio je i na engleskom:

“Milijuni gradjana Rusije ujedinjeni su u olimpijskom snu. Zimski sportovi su vrlo popularni. Mnogi od naših sportaša su ostvarili velike pobjede i doprinjeli razvoju olimpijskog pokreta, ali nikada nismo imali čast biti domaćin Zimskoj olimpijadi. Izbor Sochija je najbolji izbor.”

Većina Rusa je sretna zbog odluke, no mnogi primjećuju, posebno politički komentatori, da su se domaćini posebno trudili da privuku pažnju olimpijske inspekcije koja je odlazila prije odluke u Sochi.

Dočekali su ih glazbom, preljepim hostesama i litrama vodke, kaže Yulia Latinina:

“Ništa drugo im nisu ni mogli pokazati, jer sve je u planovima. Planira se izgraditi ledena palača, Olimpijsko selo, a najveći problem je zapravo transport.”

Latinjina primjećuju da od Sochija prema planinama, gdje će se Igre održavati vodi uska, loša cesta, koja može biti dobra za Putinovu limzinu, ali nikako i za prijevoz tisuća sportaša, posjetilaca i novinara koji će pratiti Olimpijske igre.
XS
SM
MD
LG