Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Srbija podržava celovitost BiH


„BiH ima jasan stav oko toga, dakle ne samo moj kao predstavnika jednog naroda nego sva tri člana Predsedništva. Odnosi između Beograda i Prištine moraju se riješiti za pregovaračkim stolom. Jedino je tako moguće da KiM ne bude veći bezbijednosni problem, jedino je tako moguće da se ne dožive potresi u drugim državama u jugoistočnoj Evropi. To je posebno specifično za BiH zbog toga što je sastavljena od dva entiteta, što Republika Srpska u ovom momentu ima bolji ustavni položaj nego KiM u Srbiji zbog toga što u BiH najmanje jedna trećina stanovništva jesu Srbi koji razmišljaju o KiM skoro isto kao ovde u Beogradu,“ rekao je Radmanović.

"Mi očekujemo da će pregovori o budućem statusu Kosova biti ponovo obnovljeni i sasvim je očigledno da će budući status Kosova imati refleksija na unutrašnje prilike u svakoj regionalnoj državi, ne samo na Balkanu nego i nekim drugim regionima sveta", rekao je Tadić u zajedničkom obraćanju novinarima posle razgovora.

„Srbija je vitalno zainteresovana za jačanje bilateralnih veza sa BiH, Srbija podržava celovitost BiH, Srbija podržava Dejtonski ugovor kao element međunarodnog prava na kojem je konstituisana moderna BiH. Za Srbiju je veoma važna saradnja ne samo sa centralnim institucijama BiH nego i sa oba entiteta, i sa Republikom Srpskom i sa muslimansko-hrvatskom Federacijom. Ta saradnja ima najmanje dve dimenzije, jedna je ekonomska, druga je politička. Ima i treću, to je bezbednosna dimenzija – završetak saradnje sa Haškim tribunalom. Određene efekte te pozitivne saradnje imali smo u poslednjih mesec dana i nadam se da ćemo nastaviti da radimo zajedno u tom pravcu.“
"BiH i Srbija grade i moraju da grade dobrosusedske odnose u svakom pogledu, zbog toga što kao susedne zemlje mogu samo dobrosusedskim odnosima ići u EU", rekao je Radmanović i istakao da je Srbija takodje i garant dejtonskog mirovnog sporazuma na bazi kojeg funkcioniše BiH.

Radmanović je rekao da je "prirodno da dve zemlje, koje već sada imaju dobre ekonomske odnose, mogu i treba da ih prodube" i naveo kao primer uspešne ekonomske saradnje posao oko Telekoma Republike Srpske.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

XS
SM
MD
LG