Dostupni linkovi

Neslaganja oko raketnog štita i kosovske nezavisnosti


Putin i njegova supruga Ljudmila stigli su na porodično imanje Bushovih u američkoj saveznoj državi Main, u nedjelju. Putin je prvi strani državnik koji je pozvan u kuću u kojoj je predsjednik Bush provodio školski raspust kada je bio dijete i kada je tata Bush primao velike ličnosti. Osim Bushovih, Putina je pozdravilo i oko hiljadu demonstranata koji su tražili okončanje iračkog rata.

Vladimir Putin i George Bush vodili su dvosatne razgovore koje je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov okrakterizirao kao prijateljske, s dozom humora. Lavrov je naglasio da obojica predsjednika dobro znaju da razvoj dogadjaja ne treba da ovisi od bilateralnih dogovora:

“Razgovarali su o situaciji u SAD i Rusiji, razvoju demokratije. Obojica predsjednika dobro razumiju da odnosi između Moskve i Washingtona ne smiju biti 'taoci' izbornih kampanja.”

Lavrov je aludirao na predsjedničke izbore sljedeće godine i u Rusiji i u SAD.
Odnosi izmedju dviju zemalja napeti su posljednjih mjeseci, posebno zbog američkih planova da dio odbrambenog raketnog sistema postave u istočnoj Evropi. Konačni status Kosova takodje je jedna od tema neslaganja, jer se Rusija protivi punoj nezavisnosti pokrajine.

Mnogi analitičari usporedjuju ovaj susret s onim iz 1959. kada se američki predsjednik Dwight Eisenhower odlučio na hrabar potez i pozvao ruskog predsjednika Nikitu Hruščova u svoju kuću, na farmu u Gettysburgu. Taj je potez bio uspješan. Hruščov je bio oduševljen, svidjela mu se Ikeova kuća, stoka i posebno okupljena unučad, kojoj je rekao kako bi im imena glasila na ruskom, pozvao ih u Moskvu i podijelio im male crvene zvijezde.

Time je uvedena tradicija 'dvorišne diplomatije', jer su nakon toga svi američki predsjednici od Herberta Hoovera pozivali strane čelnike u svoje domove kako bi izbjegli formalnosti Bijele kuće i ohrabrili slobodniju raspravu. Američki predsjednik je upražnjavajući upravu tu 'dvorišnu diplomaciju' u ponedjeljak popodne na konferenciji za novinare ovako opisao svog gosta:

"Tijekom našeg poznanstva, bili su momenti kada smo se slagali oko određenih pitanja i bili su momenti kada se nismo slagali. Ali ono što sam otkrio o Vladimiru Putinu to je njegova dosljednost, otvoprenost, poštenje i zato mislim da je lako s njim diskutirati kako o mogućnostima suradnje tako i o problemima," rekao je Bush.

Unatoč dobrim iskustvima iz prošlosti, stručnjaci ne očekuju da će susret Bush-Putin donijeti bitniji pomak u pitanjima oko kojih se SAD i Rusija spore u posljednje vrijeme. Iako je cijeli Kennebunkport dobio malo ruskog 'štiha'. Postavljeni su natpisi na ćirilici, izviješene ruske zastave, a restorani koji nude poznate specijalitete Mainea - jastoge, kamenice i dagnje, preveli su jelovnike na ruski i obnovili zalihe votke
XS
SM
MD
LG