Dostupni linkovi

Vanredna vijest

London ponovo u strahu od terorista


Policija se pribojava novih pokušaja napada, s obzirom na nekoliko velikih manifestacija u Londonu, kao što su teniski turnir u Vimblodonu, gej parada zakazana za vikend kao i koncert u čast tragično stradale princeze Dajane.
U međuvremenu, nastavljena je potraga za muškarcem koji je viđen kako beži iz automobila sa eksplozivom u blizini Hajd parka, pronađenom u petak popodne, nekoliko sati nakon što je deaktivirana automobil bomba u blizini jednog noćnog kluba na Pikadiliju, jednom od najprometnijih delova Londona.

Šef antiterorističkog odeljenja Skotland jarda Piter Klark (Peter Clarke) saopštio je da drugo vozilo "očigledno ima veze" sa prvim. Prema njegovim rečima, dva napuštena mercedesa bila su natovarena benzinom, kanisterima gasa i ekserima:

"Očigledno je da je bomba aktivirana to bi izazvalo velike žrtve s obzirom da su vozila bila parkirana u najprometnijim delovima Londona."

Policija saopštava da se istraga vodi u više pravaca, ali stručnjaci za terorizam smatraju da ima znakova koji ukazuju na ćeliju koja je povezana sa Al Kaidom ili se ugleda na nju. Oni ističu da pobunjenici u Iraku na sličan način izvode terorističke akcije.

U međuvremenu, kako javlja američka TV mreza Si-Bi-Es (CBS), u poruci postavljenoj na internet sajtu koji povremeno koristi Al Kaida pominje se napad u Londonu, a to upozorenje je objavljeno nekoliko sati pre nego što je britanska policija u petak sprečila atentat tempiranim bombama. Što sreća, što brza akcija policije sprečila je najgore. Međutim, stručnjaci ističu da zabrinjava činjenica da obaveštajne sluzbe nisu imale nikakvu informaciju o pripremi napada, već je prvi automobil otkriven sasvim slučajno, zahvaljujući službi hitne pomoći koja je bila pozvana da interveniše u obližnjem noćnom klubu. Medicinsko osoblje je videlo automobil iz koga je kuljao dim i odmah pozvalo policiju. Nova ministarka unutrašnjih poslova Džeki Smit (Jacqui Smith):

"Kao što policija i obaveštajne službe često ističu, suočavamo se sa najozbiljnijom i kontinuiranom pretnjom našoj bezbednosti. Veoma je važno da javnost stalno bude na oprezu."

Bombe su postavljene dan nakon sto je novi britanski premijer Gordon Braun (Brown) imenovao Vladu i sedmicu pre druge godišnjice terorističkog napada u kome je poginulo više od 50 ljudi. Britanija je u više navrata bila na udaru terorista, koji osuđuju Vladu u Londonu zbog učešća u ratu u Iraku.
XS
SM
MD
LG