Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lavina afera i istraga ubistva Đinđića


Pokojni premijer Zoran Đinđić svih ovih godina bio je predmet različitih političkih zloupotreba i zlonamernih i neistinitih napada kaže u izjavi za RFE portparol DS Jelena Marković i podvlači:

“Ono što je ružno u celoj ovoj farsi je činjenica da se treći put ponovo poteže premijer Đinđić kao sredstvo aktuelnih političkih obračuna i partikularnih političkih interesa u Srbiji. Ova sadašnja politička prepucavanja nisu od pomoći ni da se premijer Đinđić stavi na mesto koje mu pripada a ni da se rasvetli politička pozadina njegovog ubistva zato što u ovom sveopštem kalu i blatu optuživanja svih i svakoga ne ostaje mnogo prostora sudskim organima i građanima ne ostaje puno prostora da shvate šta je istina i kako do nje da dođu.”

S druge strane u DSS, premijera Vojislava Koštunice tvrde da je nesporna želja sudskih organa da institucionalnim putem da dođu do istine o političkoj pozadini Đinđićevog ubistva. Funkcioner ove partije Dragan Šormaz:

“Sudska vlast očigledno želi institucionalno ali oni koji se očigledno osećaju ugroženim ili ih svrbi što se ta tema na takav način otvorila prave tu medijsku buku da bi pokušali da je skrenu na drugu stranu. Na sve te tekstove i izjave tužilaštvo bi trebalo na neki način da reaguje.”

Na pitanje kako u DSS gledaju na činjenicu da su u kontekstu političke pozadine ubistva premijera Đinđića pominjani i neki od bliskih saradnika Vojislava Koštunice, Šormaz ovako odgovara:

“Neozbiljno kao što su neozbiljni i politički protivnici.”

Nenad Prokić visoki funkcioner LDP -a čijeg su lidera Čedomira Jovanovića pojedini mediji dovodili u vezu sa kriminalnim krugovima nije želeo da komentariše ove iznova aktuelizovane spekulacije. On međutim naglašava da je čitava afera o takozvanoj duvanskoj mafiji u Srbiji pokrenuta kako bi se skrenula pažnja sa najavljene istrage o političkoj pozadini ubistva Đinđića. Na pitanje ko svesno plasira ove afere ovako odgovara:

“Mislim na sve one koji u ovoj zemlji narušavaju diskurs istine, od premijera, njegove stranke do svih onih koji su upleteni u poslove koji smetaju diskursu istine ove zemlje. Mi smo odmah posle završetka suđenja ubicama tražili da se otvori priča o političkom ubistvu, i to na sudu. Onda je morala da se istisne neka paralelna priča. Međutim, mislim da je javnosti jasno ko tu zapravo dobija a ko gubi.”

Istovremeno više nevladinih organizacija pozvale su ministra kulture i nadležne institucije da javno osude i zahtevaju "prekid medijske harange i javnog linča" u napisima štampe o Vladimiru Popoviću i Čedomiru Jovanoviću.

A na direktni pitanje našeg radija koliko otvaranje novih afera i medijsko prepucavanje ometaju istragu Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, portparol Tužilaštva Tomo Zorić kaže:

“Veoma ometa istragu, nije dobro da se po medijima iznose te stvari. Moja izjava ima meritum tako da moramo da budemo vrlo strpljivi. Upravo zato mi ne dajemo komentare. No comment, no comment i takva će moja izjava biti do daljnjeg.”

Demokratska stranka smatra da Specijalnom sudu treba omogućiti da utvrdi pozadinu ubistva premijera Đinđića i ko sve iza njega stoji bilo na direktan, bilo na indirektan način zaključuje na kraju portparol ove stranke Jelena Marković i naglašava:

“Ali ne na takav način da svoja navodna i naknadna svedočenja ne rasvetljavaju događaje nego sebe politički promovišu ili dalje blate čoveka kojeg nažalost Srbija više nema.”
XS
SM
MD
LG