Dostupni linkovi

BANJA LUKA


Vlada Republike Srpske zaključila je na sinoćnoj vanrednoj sednici da je visoki međunarodni predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Kristijan Švarc-Šiling (Christian Schwartz-Schilling) proglašenjem Zakona o Memorijalnom centru "Srebrenica - Potočari" narušio ustavno-pravni poredak tog entiteta i Bosne i Hercegovine kao i Dejtonski mirovni sporazum i da se time priklonio ekstremnim zahtevima partija iz bošnjačkog naroda.
"Sigurno je da će Vlada Republike Srpske istrajati na svojim zaključcima, kao i da će se Narodna skupština izjasniti o ovom pitanju", rekao je predsednik tog entiteta Milan Jelić novinarima i dodao da smatra da je visoki predstavnik nametanjem ovog zakona izašao iz okvira nadležnosti koje predviđa njegova funkcija.
Entitetska vlada je objavila da je njen koordinator za Srebrenicu Miladin Dragičević podneo neopozivu ostavku na članstvo u Koordinacionom odboru za Srebrenicu jer smatra da je nametanjem zakona obesmišljen rad Koordinacionog tela.
Visoki predstavnik Švarc-Šiling juče je proglasio zakon kojim je predvođeno da država Bosna i Hercegovina brine o tom memorijalnom centru. U parlamentu nije bilo saglasnosti za usvajanje tog zakona.
XS
SM
MD
LG