Dostupni linkovi

Vanredna vijest

ZAGREB


Zagreb je danas domaćin Energetskog samita jugoistočne Evrope pod motom "Energija je roba, ali specifična".
Svi učesnici sastanka slažu se da je jugoistočna Evropa važno raskršće energetskih puteva od zemalja proizvođača do krajnjih kupaca. Zato je povezivanje energetskih sustava i daljnje ulaganje u energetsku infrastrukturu važno, ne samo radi smanjenja energetskih deficita u većini zemalja regije, nego je i važno političko pitanje, rečeno je na sastanku na vrhu, na kojem učestvuje osam predsjednika država, te predstavnici Evropske komisije (EC), Slovenije i Grčke.
Posebni gost sastanka o energetici je ruski predsjednik Vladimir Putin. Rusija želi, navode hrvatski mediji, osigurati i ojačati svoj primat u opskrbi jugoistočne Evrope prirodnim plinom i proširiti svoj udio u opskrbi naftom.
Putin će, na marginama samita, poslijepodne održati bilateralne susrete s predsjednicima BiH, Hrvatske, Srbije, Bugarske, Crne Gore i Makedonije.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

XS
SM
MD
LG