Dostupni linkovi

Savet Evrope - afirmacija evropskih vrednosti


“Te sednice se jako retko održavaju van Strazbura. Budućnost Evrope i budućnost demokratije u Evropi predstavljaju jedan od najvažnijih izazova pred kojim se evropski geografski prostor nalazi danas.”

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis pozdravio je napredak koji je Beograd ostvario u saradnji sa Haškim tribunalom i podsetio da je privođenje pravdi svih optuženih za ratne zločine najvažnija od svih obaveza koje je Srbija preuzela članstvom u najstarijoj evropskoj organizaciji. Teri Dejvis kaže da je 1000. zasedanje izuzetan događaj za Savet Evrope i da je od izuzetnog značaja činjenica što je odlučeno da se to dogodi u Beogradu, koji se pokazao kao odličan domaćin:

“Srbija ima trenutno izvanrednu poziciju u Evropi, jer je ona sada lider – predsedava Savetom Evrope, panevropskom organizacijom koja broji 47 članica: od Islanda na severu, do Turske na Jugu, od Rusije na istoku do Portugalije na zapadu. Ovo je izvanredna prilika koju je Srbija sjajno iskoristila i ja nemam ništa drugo, do reči hvale za način na koji predsedava Savetom Evrope. Mislim da će to imati veliki uticaj na međunarodni imidž Srbije, jer je dugo pre toga način na koji je svet doživljavao Srbiju bio negativan. Zemlja je imala loš publicitet, a ovo je sada prilika da se stekne dobar imidž i vi to upravo radite.”

Generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis. nije želeo da komentariše predloge rešenja budućeg statusa Kosova, "pre svega za to što je to posao UN", ali i zato što "previše diskusija o statusu odvraća pažnju" od mnogih drugih važnih procesa i problema koji muče tamošnje stanovništvo. "Kakav god da bude budući status, Kosovo će uvek biti deo Evrope, a Savet Evrope je radio, radi i radiće na unapređivanju uslova života ljudi koji tamo žive", rekao je Dejvis.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je na zasedanju Komiteta Saveta Evrope da očekuje evropski pristup i pažljivo donetu odluku u rešenju problema Kosova i Metohije. "Kosovo i Metohija nije samo problem za Srbiju nego i za druge regione i čitavu Evropu. Verujem da ćemo kroz konstruktivan dijalog i dalje pregovore sa Prištinom doći do obostrano kompromisnog rešenja. Uveren sam da je moguće naći rešenje koje bi, s jedne strane Kosovu dalo široku autonomiju, a istovremeno očuvalo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije", rekao je Tadić.

Učesnici sastanka u Beogradu, kojim će predsedavati šefica stalne misije Srbije pri Savetu Evrope Slađana Prica, usvojiće zajedničku deklaraciju o unapređenju osnovnih vrednosti SE - demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.
XS
SM
MD
LG