Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komisiji za istinu nije stalo do istine


Komisija za ispitivanje istine o stradanju Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu od 1992. - 1995. godina nakon godinu dana postojanja još uvijek nije sačinila izvještaj o broju žrtava. Uprkos toj činjenici, od juna do decembra prošle godine od odobrenih oko 345.000 maraka potrošeno je 230.000. Na naš upit na šta je novac potrošen ako nemaju nikakve rezultate, predsjednik Komisije Cvjetko Savić odgovara:

“Novac je utrošen za zakup prostorija, za nabavku namještaja, za nabavku kancelarijske opreme, za naknade članovima Komisije koje su bile propisane od strane Savjeta ministara. Savjet ministara je propisao da to bude 1.920 maraka po članu.“

Komisija za ispitivanje ratnih stradanja civila u Sarajevu formirana je na osnovu zahtjeva Parlamenta Bosne i Hercegovine. Njen zadatak je bio da ispita broj ljudskih žrtava tokom rata u glavnom bosanskohercegovačkom gradu. Nakon toga Vijeće ministara zatražilo je da se pored stradanja građana ispita i počinjena materijalna šteta, što je je za posljedicu imalo zastoj u radu.

Prvi čovjek Komisije Cvjetko Savić navodi da je rad ove institucije ispolitizovan, a ne krije i podatak da postoje sukobi i između njenih članova:

“Pa normalno da postoje različiti stavovi. Svojom odlukom Savjet ministara u prethodnom sazivu je usmjerio Komisiju u pogrešnom smjeru i izašao iz mandata i od toga su počeli svi drugi problemi u radu Komisije u smislu različitosti tumačenja zadataka.“

Za razliku od Savića, član Komisije Ivica Marinović kaže da je nadležnost rada ispitivanje i ljudskih žrtava i materijalne štete. Prema Marinovićevim riječima, u vrijeme njegovog predsjedavanja nije bilo miješanja politike u rad Komisije:

“Nakon promjene predsjedavajućeg došlo je do uplitanja politike u rad povjerenstva i naravno tomu je umnogome kumovala i situacija oko izbora i poslije izbora - načinjavanja nove strukture vlasti, tako da ono prvo izvješće, koje je predato Vijeću ministara u 12. mjesecu prošle godine, nije ugledalo razmatranje na Vijeću ministara.“

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić zatražio je da mu Komisija do isteka mandata 30. juna dostavi izvještaj o radu sa ažuriranim finansijskim izvještajem. Predsjednik Cvjetko Savić kaže da raspolažu samo sa podacima koje su im dostavili nadležni organi Republike Srpske i prema kojima je u Sarajevu stradalo 2.700 ljudi.

Iako Savić tvrdi da više niko nije dostavio informacije vezane za stradanja, predsjednik Istraživačko - dokumentacionog centra Mirsad Tokača navodi da od njega podaci nisu ni traženi. O broju stradalih građana u Sarajevu tokom rata Tokača kaže:

“U gradu Sarajevu je poginulo 14.011 osoba raznih nacionalnosti i tu se radi o onim građanima čija je adresa stanovanja bila u Sarajevu. Na drugoj strani pravili smo jednu korelaciju o tome koliko je građana iz drugih krajeva BiH poginulo pod raznim okolnostima na teritoriji grada Sarajeva i kad se tom broju dodaju ti građani, onda je na teritoriju grada poginulo ukupno 14.650 građana.“

Sagovornici našeg radija jedinstveni su u ocjeni da Komisija ne može raditi u ispolitizovanim uslovima, te da će najvjerovatnije nakon isteka manadata za nekoliko dana prestati sa radom, iako nije sačinila izvještaj zbog kojeg je i formirana. Ono što je izvjesno je da su potrošene pare poreskih obveznika za njen rad, a da za to, po svemu sudeći, niko neće odgovarati.
XS
SM
MD
LG