Dostupni linkovi

Pazi, snima se!


«Ovdje je stvoren sav pravni okvir. Još prošle godine su napravljene izmjene Zakona o komunikaciji koje su obvezale bh. telekom operatere da prilagode svoje sustave ovom sustavu. I ta aktivnost je u tijeku i očekujem da ta aktivnost bude provedena do potkraj ljeta kako bi taj sustav mogao biti implementiran i mogao biti instaliran.»

Krešić također ističe da je formiran i zajednički upravni odbor koji će propisivati tehničke procedure, a činit će ga po jedan predstavnik SIPE, OSE i Ministarstva sigurnosti BiH:

«Odluka o sastavu zajedničkog upravnog odbora - znači ovaj jedan sustav predviđa uspostavu zajedničkog upravnog odbora od tri člana. Nadležnost tog zajedničkog upravnog odbora je isključivo uspostavljanje tehničkih procedura. Međutim, ovdje je važno pripomenuti, kad je u pitanju ovaj sustav koji se uspostavlja unutar BiH, da je to jedno moćno oružje u rukama agencija za porovođenje zakona u borbi protiv svih oblika organiziranog kriminala, trgovine ljudima, pranja novca, autokriminala i drugih oblika organiziranog kriminala kako u BiH, tako i u regiji.»

Mirko Lujić, načelnik Službe za operativnu podršku Agencije za istrage i zaštitu BiH, kaže kako će biti formiran jedan prislušni centar u ovoj agenciji, a drugi u Obavještajno - sigurnosnoj agenciji:

«To o čemu govorimo je u krivičnom zakonodavstvu, ustvari u krivično - procesnom zakonodavstvu, posebna istražna radnja koja se, prije svega, izuzetno preduzima, izričito po nalozima sudije za prethodni postupak, u našem konkretnom slučaju sudije za prethodni postupak Suda BiH. Ona se, kako je zakon rekao, preduzima u slučajevima izuzetnim kada na drugi način nije moguće pribaviti dokaze o izvršenom krivičnom djelu, ili bi njihovo pribavljanje bilo skopčano sa neizmjernim teškoćama ili de fakto praktično onemogućeno.»

Ovakve sustave imaju sve razvijene zemlje u Europi. Iako su kudikamo uređenije nego BiH, ipak imaju problema zbog kršenja prava na privatnost građana. Halid Genjac, zastupnik u državnom parlamentu kaže da bi ova odluka mogla izavati probleme jer BiH još uvijek nije reformirala ni policiju:

«Naravno, taj institut je potreban Bosni i Hercegovini, kao što je potreban i svakoj civiliziranoj zemlji, pa i evropskoj zemlji dakle. Međutim, u našim prilikama, s obzirom da mi nemamo ni dovoljno zakonom uspostavljen okvir i da nemamo dovoljno institucionalno uspostavljene pretpostavke, ja mislim da je to vrlo rizična metoda i da sa sobom nosi velike mogućnosti i zloupotreba, a i problema zbog upotrebe tog načina.»

Genjac dodaje kako je posve siguran da će biti zlouporabe:

«Vrlo je vjerovatno očekivati da će se posezati za ovim instrumentima obavještajnog rada da bi se napakostilo onome ko nije istomišljenik politički, ko nije ideološki istomišljenik itd. I ukoliko izostane temeljita, energična kontrola, vrlo je realno očekivati probleme.»

Vildana Selimbegović, urednica magazina BH Dani, kaže da će i novinari biti sugurno meta prisluškivanja:

«Novinari su posve sigurno stalna meta prisluškivanja, kao što su sigurno i tzv. domaći neprijatelji, stranački. Znate jako dobro, kao što i svi znamo, da ovakva, nereformirana policija vrvi političkim kadrovima, onima koji su ostali od rata, onima koji su, na kraju krajeva, u ratu zločine činili. Prema tome, dok ne budemo imali policijskih struktura, možemo biti sigurni da ćemo svi iz onih ili ovih razloga biti motreni i prisluškivani.»

Sustavi za presretanje telekomunikacija trebali bi profunkcionirati do kraja ove godine.
XS
SM
MD
LG