Dostupni linkovi

BRISEL


Predsedavajuca Evropskom Unijom, nemacka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak ujutro, drugog dana samita evropskih lidera da nisu prevazidjene razlike oko novog evropskog ugovora, ali da se nastavljaju intezivni pregovori sa poljskom, britanskom, holandskom i ceskom delegacijom koje inzistiraju na promeni pojedinih delova predloga o reformi Europske unije.
Ona i francuski predsednik Nikolas Sarkozi razgovarali su nocas sa poljskim predsednikom Lehom Kacinskim, koji se najvise protivi glasanju s dvostrukom vecinom unuta EU. Varsava smatra da se time favorizuje pre svega Nemacka.
Velika Britanija s druge strrane odbija dublje poveizvanje, posebno u pravosudju i policijskoj saradnji.
Celnici 27 zemalja EU-a raspravljali su u cetvrtak tokom radne vecere o predlogu nemackog predsjednistva koji predvidja, uz odredjene izmene, zadrzavanje najvaznijih delova evropskog ustava, koji je propao nakon sto je odbacen na referendumima u Francuskoj i Holandiji.
Jedna od izmena je da se novi dokument ne bi zvao ustav nego ugovor. U njemu bi se zadrzale inovacije iz prethodnog dokumenta kao sto su uvodenje funkcije predsednika Saveta EU-a, ministra spoljnih poslova, odlucivanje dvostrukom vecinom glasova i smanjenje broja podrucja o kojima se odlucuje konsenzusom.
XS
SM
MD
LG