Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pospremanje evropske kuće


Dvije godine se traži izlaz iz institucionalne krize i Njemačka je svoje predsjedavanje Unijom podredila tom cilju. Kancelarka Angela Merkel željela bi svoje šefovanje Unijom završiti novim Reformskim ugovorom koji bi trebao zamijeniti daleko ambiciozniji Ustav koji je neslavno propao u Francuskoj i Nizozemskoj prije dvije godine.

No sigurno je da neće ići sve glatko. Novom ugovoru se protive Poljska,Velika Britanija, donekle Nizozemska i Češka. Varšava zato što sustav glasanja smatra nepravednim, jer po njima favorizira velike. London se odupire formi EU-a kao super države što smatra neprihvatljivim. Poljake podupiru i Česi, iako nisu skloni vetu. Nizozemci pak očekuju da samit završi na način koji će respektirati zašto su grdajani te države 2005. godine rekli NE evropskom ustavu.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prvi put će stići na samit evropske dvadest sedmorice. On je spreman novi ugovor ratificirati u parlamenetu, ne na referndumu, jer kako je istaknuo -prvi je referendum paralizirao Evropu, drugi bi je mogao ubiti.

I dok je Tony Blair koji na samitu prisustvuje posljednji put kao britanski premijer, uvjeren da bi ugovor mogao proći, ali da treba još doraditi neke finese, poljski premijer Jaroslav Kacyunsky drži da su šanse pola-pola.
Bruxellesu je stalo da novi sporazum dobije zeleno svijetlo dvadeset sedmorice. Predsjednik Evropske komisije Jose Manul Barosso je u utorak upozorio da se kredibilitet u rhešavanju ključnih pitanja u svijetu može izgubiti zbog nemogućnosti da se sredi vlastita kuća.

“Kako mi Evropljani možemo uvjeriti ostatak svijeta da ozbiljno mislimo kada govorimo o suočavanju s klimatskim promjenama, sa globalizacijom, borbi protiv medjunarodnog terorizma do pomoći zemljama u razvoju, kada se nismo sposobni medjusobno dogovoriti o vlastitim institucijama,” rekao je Barosso.

Prema nacrtu sporazuma, odluke u uniji bi se donosile većinom od 55 posto članica koje predstavljaju 65 posto stanovništva Unije. Poljska Braća blizanci Kaczynski odlučno se protive njemačkom prijedlogu, pa su pojedini njemački mediji proteklih dana njihovo protivljenje tumačili animozitetetom prema Nijemcima kojih se sjećaju kao ljudi u SS uniformama.

Analitičari podsjećaju da bi bi podjeljena i oslabljena Evropa bila katastrofa i za same Poljake, koji imaju poprlično zategnute odnose sa Rusijom, a Bruxelles podržava Warshawu u sporu sa Moskvom.

Iako je predvidjeno da samit traje dva dana, poznavaoci prilika tvrde da bi se mogao produžiti i na subotu.Bez novog Reformskog ugovora Evropska Unija bi mogla zapasti u dublju krizu a sama ideja snažne Evrope u medjunarodnim relacijama bi mogla biti ugrožena.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG