Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Priština i Beograd o povratku ljudi


Predstavnici kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak i srpskog Ministarstva za Kosovo, uz medjunarodne zvaničnike, počeli su razgovore na tehničkom nivou o realizaciji projekata za povratak raseljenih lica na Kosovo. U Beogradu je u ponedeljak održan prvi sastanak podgrupa o mogućnosti finansijske podrške. U intervjuu za naš radio podovom Svetskog dana izbeglica, ministar za zajednice i povratak, Branislav Grbić najavio je početak saradnje Prištine i Beograda ocenivši da je samo učešćem svih faktora moguć uspeh tog procesa.

Uspeh povratka raseljenih lica, a posebno Srba, zavisi od zajedničkog rada svih faktora, medjunarodne zajednice, kosovskih i srpskih vlasti, izjavio je za Radio Slobodna Evropa ministar za zajednice i povratak u vladi Kosova, Branislav Grbić. Grbić kaze da nedostatak finansija onemogucava adekvatan i brži povratak, te je potrebna šira saradnja.

Ovakva ocena Grbića dolazi pošto su predstavnici kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak, UNHCR-a i UNMIK-a razgovarali u ponedeljak u Beogradu sa zvaničnicima srpskog Ministarstva za Kosovo o podršci projektima povratka.

“Imali smo jednu tehnicku podgrupu koja je imala razgovor sa Ministarstvom za Kosovo i Metohiju, ispred vlade Srbije, gde smo zajedno sa predstavnicima UNHCRa imali jednu tehnicku podgrupu i dogovorili se za tri zajednicka projekta koje bi ovo Ministarstvo (za zajednice i povratak) u saradnji sa Srbijom, odredili na Kosovu”, kaze Grbic.

Razgovori su vodjeni o mogucnostima da vlada u Beogradu finansijski pomogne u realizaciji projekata povratka. Sastanak je odrzan iza zatvorenih vrata a nasi izvori iz ministarstva kazu da u Beogradu raste interesovanje za pomoc procesu povratka.

Istice se da medju raseljenim Srbima, uglavnom onima koji se nisu mogli integrisati ili koji zive u kolektivnim centrima, postoji zelja za povratkom. Takodje je najavljeno da ce se u julu predstavnici dva ministarstva sastati na Kosovu, kako bi se nastavili razgovore o tehnickim pitanjima. Ovi sastanci, kako ocenjuju nasi izvori, mogu biti podsticaj za eventualnu politicku saradnju dva ministarstva.

Prema recima Grbica, ministarstvo radi na osnovu strategije za 2007. godinu, koja obuhvata pomoc organizovanom i individualnom povratku, te program legalizacije opstanka zajednica u opstinama u kojima zive.

“Mi smo u skladu sa budzetom koji je 5,2 miliona evra organizovali projekte povratka u cetiri opsitne, Vucitrn, Prizren Klina i Kosovo Polje. Sto se tice individualnog povratka tu radimo zajedno sa UNDPom i ove godine oko 40 odsto budzeta izdvojili smo za intergaciju zajednica u sredinama gde zive, to su mini projekti za njihov opstanak, gde mogu sa svojim radom ostvariti prihode i na taj nacin obezbede egzistenciju.”

Ministar kaze da je 20 projekata spremno za realizaciju u vrednosti od 20 miliona evra, ali ta investicija ne postoji. Grbic ocenjuje da se donacijama mogu stvroti mnogi uslovi. Stoga on istice da je neophodna pomoc svih faktora.

“Povratak je jedno osnovno pravo svakog coveka koji je ziveo na Kosovu, sto znaci da svakome treba pruziti sansu da se vrati tamo gde je ziveo i da mu se stvore uslovi za jedan novi pocetak. To znaci da celokupna medjunarodna zajednica, institucije sistema na Kosovu i predstavnici Srbije, trebaju biti ukljuceni da taj proces povratka zazivi da bude u kvantitetu veci i da kvalitet u mogucnosti ostanka tih izbeglica bude zagarantovan”, kaze Grbic.

Na Kosovo se do sada vratilo oko 17 000 raseljenih lica, od toga oko 8 500 Srba.
Upitan koliko će raseljeni biti spremni da se vrate ukoliko Kosovo dobije nezavisnost, Grbić je odgovorio.

“Smatram da nijedno političko rešenje Kosova ne bi trebalo da onemogući povratak raseljenih, jer je to humanitarno pravo i to je na principu individualnog rešenja. Tako da svaki pojedinac treba da reši problem da li želi i da li je spreman da živi u takvom Kosovu”.

Kosovski ministar za povratak ističe da je rešavanje statusa Kosova, kao prioritetno pitanje utiče na proces povratka, te očekuje da se dodje do rešenja koje će omogućiti pripadnicima svih zajednica da žive u demokratskom okruženju.

Kosovo
XS
SM
MD
LG