Dostupni linkovi

Mihajlović optužuje, Beba uzvraća


Gostujući u emisji Poligraf TV B 92 nekadašnji ministar policije Srbije Dušan Mihajlović negirao da je pokazivao izveštaj iz policijske akcije "Mreža" Stanku Subotiću Canetu, osumnjičenom za organizovanje šverca cigareta, i dodao da "nikada nije dobijao" pisane izveštaje o akciji "Mreža" koja je imala za cilj upravo da prekine lanac jednog od najunosnijih ilegalnih poslova u vreme vlasti Slobodana Miloševića. Mihajlović je rekao da je Subotiću pokazivao delove iz Bele knjige o organizovanim kriminalnim grupama u Srbiji u kojoj se, prema njegovim rečima, Subotić dovodi u vezu sa organizovanim švercom cigareta, a ne izveštaj iz "Mreže", za šta ga je ranije optužio nekadašnji šef biroa Vlade za komunikacije Vladimir Popović:

“Cane Subotić je kolateralna šteta Vladimira Bebe Popovića, kao što je Đinđić kolateralna šteta kao što smo svi mi – država Srbija. Izgubljeno poverenje građana 5. oktobra slomljeno je zato što smo imali čoveka koji je imao ambiciju da praktično vlada i podzemljem ali van institucija, van znanja ministra, van znanja ministarstva, van znanja Vlade, van znanja tog predsedništva DOS-a gde smo sve odlučivali.”

"Paralelna vlast koju je stvorio Popović, i koja je radila meni iza leđa u Ministarstvu unutrašnjih poslova, dovela je do toga da više nemamo Đinđića", rekao je Mihajlović, koji tvrdi da je bivši šef vladinog Biroa za komunikacije sprečavao obračun sa surčinskim i zemunskim klanom i išao dotle da je pokojnog premijera uvlačio u odnose sa kriminalnim krugovima:

“Da uvuče premijera u to, da on miri Legiju i Subotića zato što Subotić hoće da ubije Legiju a ovaj to saznao preko svojih ljudi u Hrvatskoj. Što je razgovarao o tome sa Legijom da Bracanović bude načelnik DB-a - ja to nisam imao pojma. To je bilo nešto što me je najviše mučilo. Ko je omogućio da Bebini dojučerašnji prijatelji ubiju premijera, ti s kojima se nije razdvajao. Đinđić je bio Bebina marioneta po onome šta Beba svedoči. Nije on vladao Srbijom, Beba je bio vladar Srbije.”

U telefonskom razgovoru za Radio Slobodna Evropa, Vladimir Beba Popović kaže da je zbog izrečenih optužbi podneo privatnu tužbu protiv bivšeg šefa policije Dušana Mihajlovića, kao i da njegovi advokati spremaju krivičnu prijavu specijalnom tužiocu za organizovani kriminal:

“Bivši ministar policije očigledno preplašen i ucenjen najgnusnijim lažima i napamet naučenim klevetama pokušava da se dodvori Koštunici i Jočiću verujući da će se na taj način zaštiti od svih dokaza koje oni imaju protiv njega. Pored svega toga uspeo je da ostavi samo ukus prljavštine, mučnine i nekakvog lažljivog i tužnog svedoka.”
Svi podaci koji se iznose o ubistvu premijera Zorana Đinđića trebali su da budu saopšteni nadležnim organima, iako ni sada nije kasno da se to učini smatra Mihajlovićev i Popovićev nekadašnji šef, bivši premijer Zoran Živković:

“Organi Tužilaštva treba time da se pozabave i da u najhitnijem roku a to znači nekoliko dana, daju svoj stav o tome – da li tu ima nečega ili nema, da li će biti pokrenuta istraga ili je to odbačeno kao nečija trenutna nervoza, da li je je to nešto ozbiljno. Generalno mislim da tu pre svega kod obojice, kod jednog više kod drugog manje, postoji želja za isticanjem svojih navodnih istorijskih uspeha i istorijske uloge u događanjima u Srbiji u poslednjih 15-tak godina.”
Istovremeno, ovakav razvoj događaja otvara pitanje da li će reagovati Tužilaštvo za organizovani kriminal. Na pitanje našeg radija da li u međusobnim optužbama dvojice bivših članova vlade ima materijala za predistražni postupak specijalnog tužioca, portparol tužilaštva Tomo Zorić ovako odgovara:

“Nemam komentar, nemam komentar i neću to da komentarišem. To je za sada sve što mogu da kažem. Mi smo ozbiljna institucija i ja ne mogu tek tako, olako i paušalno, da dajem izjave.”

Analitičar nedeljnika vreme Miloš Vasić kaže da je neprijatno iznenađen onim što je čuo u emisiji Poligraf s obzirom da dobro poznaje i Popovića i Mihajlovića, te da ga posebno čudi nastup nekadašnjeg ministra policije:

“Naime on pribegava onom poslednjem sredstvu tabloidne borbe. Tabloidi jesu izvikali Bebu Popovića i Čedu Jovanovića za upropastitelje Srbije i ubice Đinđića itd.. Mislim da je, ono što je gospodin Mihajlović rekao nepromišljeno i neargumentovano, nisam navikao na takvog Dušana. Ne znam kakav on problem ima sa tom stvari ali neki problem očigledno postoji.”
XS
SM
MD
LG