Dostupni linkovi

Nove podjele u državnom Predsjedništvu


“Da je ovo do sada najžešći napad na Ustav BiH i zvanične institucije iz samog vrha BiH od dva člana Predsjedništva. U pismu koje vam je jučer prezentovano potpuno jasan je zahtjev za rušenje ustavnog poretka BiH i reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Koja to civilizovana država ruši svoj ustav sa najvišeg nivoa? Gdje ima da predsjednik države ruši ustav države po kojem je izabran i na koji je položio zakletvu?”

Hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić tvrdi suprotno:

“Ja mislim da je ovo korisno za cijelu BiH i da - mada se može doživjeti svakako drugačije i biće doživljeno, u to sam siguran - ovo može doprinijeti samo smirivanju situacije vezano i za najnovija dešavanja oko Srebrenice.”

Reagujući danas na Radmanovićevu izjavu da je ovakav potez rušenje Ustava BiH, bošnjački član Predsjedništva Haris Silajdžić kaže da je pismo samo podsjećanje Ujedinjenim narodima na njihovu dužnost:

“Postupamo po presudi Međunarodnog suda pravde onakva kakva ta presuda jeste. Presudu Međunarodnog suda pravde provodi generalni sekretar Ujedinjenih nacija, odnosno tijela Ujedinjenih nacija. Do sada, i takva pažnja je skrenuta generalnom sekretaru, mi nismo ništa čuli o provedbi ove presude iz Ujedinjenih nacija. Prema tome, naše pismo traži od generalnog sekretara da u skladu sa statutom Ujedinjenih nacija provede presudu Međunarodnog suda pravde povodom genocida u Srebrenici.”

Profesor na Pravnom fakultetu u Sarajevu Zdravko Grebo kaže da različiti stavovi članova bosanskohercegovačkog predsjedništva imaju korjene od samog nastanka strukture vlasti u BiH:

“Sama ustavna struktura, izborni sistem itd. jednostavno produkuju takvu nakaradnu vlast, pri čemu su ne samo šef države, to je ta troglava aždaja, nego i Vijeće ministara i Ustavni sud ustrojeni po istom principu u kome je cijela mudrost vlasti da ustvari oni postoje da bi jedni druge blokirali. Dakle, i ova trojica najnovijih stanovnika zgrade u Titovoj ulici se jednostavno ponašaju na isti način. Ali priča je ista. Dakle, BiH je temeljno, ustavno nesretno ustrojena država.”

Radmanović je danas potvrdio i da su članovi Predsjedništva BiH sinoć na sjednici Vijeća za implementaciju mira iznijeli potpuno različite stavove u pogledu trenutne političke situacije u BiH i modaliteta za prevazilaženje evidentne krize i zastoja reformi:

“Ako bismo analizirali istupe tri člana Predsjedništva, onda je jasno da su oni bili potpuno različiti.”

Predsjednik nevladine organizacije Narodni front iz Banje Luke Dragomir Babić smatra da cijela politička situacija u BiH podsjeća na početak devedesetih, te da je ključni problem sukob na relaciji Dodik - Silajdžić:

“Normalno, članovi Predsjedništva BiH su pripadnici ovih stranaka i jednostavno su se tu sukobile stranačka politika i politika nepopuštanja i ide se na to da se što više okrivi neko drugi za neuspjehe u reformama, za sve ovo što se dešava u BiH.”

Zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan naveo je da različiti stavovi tri člana Predsjedništva upravo odražavaju negativno ozračje koje vlada u BiH. On je kazao da su i Radmanović i Komšić i Silajdžić na sastanku Vijeća za implementaciju mira govorili o prošlosti, izbjegavajući odgovornost za sadašnje stanje i bez dogovora o budućnosti.
XS
SM
MD
LG