Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ademi i Norac izjavili da nisu krivi


Prvookrivljeni general Rahim Ademi i drugookrivljeni general Mirko Norac izjasnili su se danas da se ne osjećaju krivima ni po kojoj točki optužnice koja ih po zapovjednoj odgovornosti tereti za ubojstvo više desetaka srpskih civila i petorice zarobljenih pripadnika srpske paravojske u akciji „Medački džep“ rujna 1993. godine. Ili – riječima tužitelja – zamjenika glavnog državnog odvjetnika Antuna Kvakana:

„Prvookrivljeni Rahim Ademi i drugookrivljeni Mirko Norac su radnjama po točkama od jedan do šest počinili kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, i to – kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.“

Među više od 100 svjedoka, sigurno će najzanimljiviji biti njih 37 zaštićenih, većinom nekadašnjih stanovnika sela nedaleko Gospića zahvaćenih akcijom „Medački džep“, koji su sada u Srbiji ili Bosni i Hercegovini. Oni će svoja svjedočenja o tijeku akcije, ubojstvima, pljački i paležu moći dati bilo iz posebne dvorane suda u Zagrebu, bilo video-linkom iz prostorija Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu. Haški tribunal je ovaj slučaj prepustio Hrvatskoj ujesen 2005. godine, general Ademi je početak suđenja čekao na slobodi, a general Norac u zatvoru, osuđen za ratne zločine nad srpskim civilima u Gospiću početkom devedesetih. Zbog broja predloženih svjedoka i opsežnosti drugog dokaznog materijala, već sada se zna da će se suđenje nastaviti i ujesen.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG