Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BEOGRAD


Portparol Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislava Kostunice, Andreja Mladenovich izjavio je danas da hapssenje policijskog
generala u penziji i hasskog optuzzenika Vlastimira Djordjevicha
otvara pitanje ko je njega tri godine skrivao u Crnoj Gori.
Mladenovic je naveo da su pregovori o stabilizaciji i pridruzzivanju sa EU pre godinu dana prekinuti upravo zato ssto je ocenjeno da Srbija ne radi dovoljno na hapssenju hasskih begunaca koji se kriju na njenoj teritoriji.
Prema njegovim reccima, Crna Gora je u isto vreme pohvaljena da je
uccinila sve u saradnji sa Tribunalom i ssto se nijedan od hasskih
begunaca ne nalazi na njenoj teritoriji.
Vlastimir Djordjevioch je uhapssen jucce u Budvi i istog dana je
transportovan u pritvorsku jedinicu u SHeveningenu. On je optuzzen za ratne zloccine i zloccine protiv ccovecnosti poccinjene nad kosovskim Albancima 1999. godine a uhapssen je zahvaljujuchi saradnji hasskog tuzzilasstva, crnogorskih i srpskih vlasti.
ZAGREB
U zagrebackom Zupanijskom sudu zapocelo je prvo i jedino sudenje koje je haski tribunal prepustio hrvatskom pravosudu - procesu generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu
Optuženi generali Mirko Norac i Rahim Ademi izjavili su danas na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za ratne zločine u akciji Medački džep. Hrvatsko pravosuđe je pre dve godine preuzelo ovaj proces od tužilastva Haškog suda.
Iako je akciju oslobađanja okupirane hrvatske teritorije u septembru 1993. proglasilo legitimnom, tužilastvo Norca i Ademija optuzuje za ratne zločine po komandnoj odgovornosti. Oni se terete za zločine nad civilima te preterano i selektivno granatiranje srpskih sela u kojima su stradali civili.
SARAJEVO
Clanovi Predsednistva Bosne i Hercegovine Haris Silajdzic i Zeljko Komsic uputice pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki Munu (Moon), trazeci da UN sprovede presudu Medjunarodnog suda pravde o pocinjenom genocidu jula 1995. godine u Srebrenici.
Oni su naglasili da je Sud doneo odluku prema kojoj su genocid poccinile vojska i policija RS.
"Srbija je proglassena odgovornom za krssenje Konvencije o genocidu zbog svog propusta da genocid sprecci, te da kazni sve osobe koje su uccestvovale u ovom zloccinu, kao i za odbijanje da se povinuje privremenim merama koje je Sud naredio 1993. godine", navela su dva cclana Predsednisstva BiH u pismu.
Silajdzic i Komsic isticu da ce realizacija presude doneti trajan mir i stabilnost u BiH i njenim gradanima, osigurati stabilnost regiona i doprinijeti smirivanju aktuelnih tenzija u BiH vezanih za Srebrenicu.
XS
SM
MD
LG