Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dosije Djordjević


Nikiforov ističe da je haški tribunal došao do čoveka koji je bio odgovoran ne samo za zločine već i za skrivanje onog što je učinjeno na Kosovu:

„Hapšenje Đorđevića je značajno zato što se on vodi kao čovek koji je bio ključan za skrivanje zločina koji su tamo počinjeni i za one masovne grobnice. On je ključni čovek koji zna šta se dogodilo i koji je bio odgovoran za skrivanje tih zločina.“

Vlastimir Đorđević bio je visoki oficir MUP-a Srbije sve do proleća 2001. godine. Đorđević je tada pod krajnje nejasnim okolnostima iznenada nestao, tako da javnost u Srbiji nikada nije upoznata sa onim što mu se stavlja na teret, o čemu svedoče i izjave žitelja Čačka. Upitani o tome šta znaju o razlozima hapšenja Djordjevića, ljudi na ulici su ovako odgovorili:

„Pretpostavljam zbog događaja na Kosovu, dole je bilo oružanih sukoba, oružanih pobuna. On je bio šef policije.“

„Tereti se za genocid mada niko ne bi rekao da je on imao veze sa tim.“

„Stvarno nemam pojma.“

„Ne znam, valjda zato što je bio general.“

„Vlastimir Đorđević je bio policijski general. Tereti se za zločine počinjene na Kosovu u vreme ’98, ’99. godine.“

„Ne bih znao stvarno.“

„Za genocid na Kosovu valjda, istrebljenje i proteravanje Šiptara sa tla Kosova.“

„Za zločine na Kosovu u periodu od 1998. do 1999. godine.“

No i pre nego što je tokom suđenja Slobodanu Miloševiću, visoki funkcioner MUP-a Dragan Karleuša otkrio kako su prikrivani tragovi zločina počinjenih na Kosovu, on je u više prilika posebno isticao ulogu generala Vlastimira Đorđevića:

„Operativna saznanja ukazuju da je marta ’99. godine u kabinetu Slobodana Miloševića održan radni sastanak. Tom prilikom general Đorđević izneo je kao problem pitanje asanacije terena na području KiM. S tim u vezi Slobodan Milošević je nalažio Vlajku Stoiljkoviću da preduzme mere kako bi se uklonili svi tragovi koji mogu da ukažu na postojanje dokaza o izvršenim zločinima.“

Kada je neposredno pred početak NATO intervencije 1999, iz Dunava kod Tekije isplivala hladanjača puna leševa kosovskih Albanaca, čitav slučaj je proglašen najvišom državnom tajnom. Čovek koji je naredio vađenje kamiona iz reke, i sahranjivanje posmrtnih ostatak žrtava u masovnu grobnicu u Batajnici, bio je upravo general Vlastimir Đorđević. Za vađenje kamiona iz reke bio je angažovan ronilac Živadin Đorđević koji se u razgovoru za naš program priseća tog događaja:

„Iz SUP-a Kladovo su me angažovali kao profesionalnog ronioca da ispitam šta je to. Procedura je tekla prilično otežano zato što je kamion bio dosta težak i kada su se otvorila vrata, onda se naravno ukazao jedan jeziv prizor. To su bili naduveni leševi koji su bili u vodi, bilo je stvarno jezivo. Onda smo mi brzo to pritvorili, pa su došle državne institucije, istražni sudija, načelnik SUP-a. Mi smo odmah uveče imali sastanak – bilo je s te strane jedno obaveštenje, nama u SUP-u u Kladovu pred načelnikom i ostalim, svim akterima i učesnicima koji su bili tu da se jednostavno o ovome ne sme ništa pričati.“

Vlastimir Đorđević je zbog toga optužen pred Haškim tribunalom zajedno sa državnim, policijskim i vojnim vrhom Srbije. Dirketor Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević Vučo primećuje da ovi procesi nikada ne bi dobili pravi epilog bez hapšenja generala Vlastimira Đorđevića:

„Vlastimir Đorđević će sigurno doprineti rasvetljavanju i asanacije terena i zločina koji su izvršeni. U tom smislu je zaista karika koja nedostaje u tom lancu zločina.“
  • 16x9 Image

    Slobodan Kostić

    Diplomirao na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu; počeo da radi kao novinar u "Borbi", a nakon uspostavljanja državne kontrole nad ovim nezavisnim dnevnikom prešao u "Našu Borbu"; bio član uređivačkog kolegijuma "Vremena" i urednik u informativnoj redakciji TV B92.

XS
SM
MD
LG