Dostupni linkovi

SARAJEVO


Clanovi Predsednistva Bosne i Hercegovine Haris Silajdzic i Zeljko Komsic uputice pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Munu (Moon), trazeci da UN sprovede presudu Medjunarodnog suda pravde o pocinjenom genocidu jula 1995. godine u Srebrenici.
Naglasili su da je Sud doneo odluku prema kojoj su genocid poccinile vojska i policija RS.
"Srbija je proglassena odgovornom za krssenje Konvencije o genocidu zbog svog propusta da genocid sprecci, te da kazni sve osobe koje su uccestvovale u ovom zloccinu, kao i za odbijanje da se povinuje privremenim merama koje je Sud naredio 1993. godine", navela su dva cclana Predsednisstva BiH u pismu.
Silajdzic i Komsic isticu da ce realizacija presude doneti trajan mir i stabilnost u BiH i njenim gradanima, osigurati stabilnost regiona i doprinijeti smirivanju aktuelnih tenzija u BiH vezanih za Srebrenicu.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG