Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izbori za manjinsku samoupravu


Na 844 biračka mjesta širom Hrvatske biraju se danas manjinski predstavnici, odnosno vijeća, ovisno o zastupljenosti pojedine manjine u ukupnom broju stanovnika pojedinog grada, općine i županije. Odaziv u prijepodnevnim satima je veći nego na izborima pred dvije godine, kazao je predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin:

«Nemamo nikakvih dojava o bilo kakvim problemima u glasovanju ili ne daj Bože na nekakvim ekscesima na biračkim mjestima. Dakle, rekli bi da je stanje za sada potpuno mirno, redovno, uobičajeno.»

Dok su pred dvije godine manjine iskoristile pravo da izaberu vijeća i predstavnike u otprilike 50 posto mjesta koja ispunjavaju zakonske uvjete, sada je to pravo konzumirano u mnogo većem broju. Najviše kandidatura su istakli Srbi, a svoja prava su najodgovornije iskoristili Mađari, Makedonci, Bošnjaci, Albanci i Romi. Mnogo je veća i konkurencija, primjerice među Srbima u Zagrebu i Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gdje se kandidira više opcija, ali i među Albancima kod
kojih primjerice za 25 mjesta u vijeću albanske manjine za Zagreb konkurira čak 118 kandidata na pet lista. Po prvi puta na ovim izborima građani koji se izjašnjavaju kao Muslimani, glasat će za bošnjačke predstavnike i vijeća. Naime, svega 6.000 hrvatskih građana izjašnjavaju se kao Bošnjaci, a njih čak 30.000 kao Muslimani.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG