Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novi slučaj pedofilije


Priča se „zavrtila“ kada se petero dječaka iz Banjola na Rabu potužilo učiteljici na nedolično ponašanje njihovog vjeroučitelja i župnika. Učiteljica je njihove roditelje uputila na razgovor ravnateljici škole, a ona je odmah sve prijavila policiji. Banjolski župnik je uhapšen i u istrazi je negirao sve optužbe, međutim Riječka nadbiskupija odmah je osudila župnikove postupke – glasnogovornik Danijel Delonga:

„To je, bez ikakve zadrške za svaku osudu, kako od strane crkve, tako – jasno – i od strane civilnog društva. Jer u ovakvim situacijama zaista možemo reći da svećenik iznevjerava svoj svećenički poziv, ali i sve norme ljudskog i civiliziranog ponašanja.“

Iako otočke „ćakule“ kažu da je ovaj svećenik zbog pedofilije već premještan iz župe u župu, prvo sa Krka na Pag, pa sa Paga na Rab, krčki biskup Valter Župan kaže da u institucijama crkve nisu ništa znali o njegovom poroku:

„Nitko meni nije ukazao niti jednom najmanjom stvari da bi nešto moglo biti.“

Većina medija izišla je sa identitetom osumnjičenog svećenika, iako zaštita privatnosti malodobnih žrtava nalaže da svi detalji istrage budu tajni. Teolog Ivica Šola za naš radio upozorava na opasnost da malodobne žrtve pedofilije postanu i žrtve medijskog senzacionalizma:

„Ako se pokaže točnim ovo vezano uz svećenika koji je, navodno, izvršio seksualne zločine na dječacima, to treba kazniti najstrožom kaznom. Ali se isto tako treba čuvati amerikanizacije ovog problema. Jer, što se događa? Kada u žižu interesa dođu medijski spektakli, kada dođu odvjetnici i borba za novac, borba za senzaciju, može se dogoditi da žrtve padnu u zapećak. To ne bi bilo dobro. Znači, borba protiv pedofilije da, ali na takav način da u zapećak ne padnu žrtve, bilo zbog novca, bilo zbog medijskog talambasa.“

Književnica Vedrana Rudan podsjetila je da kod nedavne uvjetne presude jednom zagrebačkom župniku za isti porok nije bilo zahtjeva žrtava za odštetu, koji primjerice u Americi prisiljavaju Katoličku crkvu da prodaje svoje objekte da bi namakla novac da namiri žrtve svećeničke pedofilije:

„Kad je Čuček bio uvjetno kažnjen, žrtve nisu tražile naknadu za pretrpljene duševne boli. Međutim, ja poznajem Rabljane, to su ljudi iz moga kraja, prvi put će se – sigurna sam – dogoditi da će žrtve tražiti novac. Srećom, nismo Amerika, pa Bozanić neće morati prodati zagrebačku katedralu. Kod nas su odštete mnogo niže.“

Novinarka zagrebačkog „Vjesnika“ Branka Valentić pripomogla je da se otkrije nedavni slučaj kada je zaposlenik „Caritasovog“ dječjeg doma u Brezovici nedaleko Zagreba bludničio nad štićenicima. U tom slučaju žrtve pedofilskog nasilja nisu dobile sudsku satisfakciju, podsjeća ona u izjavi za naš radio:

„Naravno da se cijela javnost najviše pribojava onoga da se ne ponovi situacija s Brezovicom, odnosno da čovjek koji je vrlo vjerojatno počinio brojna kaznena djela na kraju ne bude oslobođen. Ipak, ovo što razlikuje ovu priču od priče Brezovice je to što su priču Brezovica otkrili novinari i vrlo je vjerojatno da novinari nisu ništa napravili, da se Državno odvjetništvo, a o sudovima da ne govorim, ne bi pomaknuli s mjesta. Dakle, postoji, ipak, neki korak naprijed u tom smislu da je Državno odvjetništvo o ovom slučaju izvijestilo javnost, a ne da je javnost izvijestila Državno odvjetništvo.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG