Dostupni linkovi

Britanska podrška za Ahtisarijev plan


Velika Britanija se zalaže za što skorije donošenje odluke o statusu Kosova, jer smatra da je dovoljno vremena izgubljeno, izjavio je u Prištini Direktor za Evropska pitanja u Britanskom ministarstvu inostranih poslova, Antoni Smit.

Smit je rekao da Velika Britanija podržava plan Martija Ahtisarija kojim se za status Kosova predlaže nadgledana nezavisnost.

“Mi se zalažemo da se u Njujroku usvoji rezolucija za status Kosova na osnovu Ahtisarijevog plana, a koja će imati podršku svih zemalja članica Saveta bezbednosti UN”, rekao je Smit.

Smit nije želeo da govori o datumima kada bi se predlog rezolucije mogao staviti na glasanje. Smit je razgovarao sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom, premijerom Agimom Čekuom i predsednikom opozicione Demokratske partije Kosova Hašimom Tačijem.

Prema rečima Sejdiua, kosovska strana će i dalje biti konstruktivna kako bi se proces finalizovao u Savetu bezbednosti.

“Očekujemo da u ovom kratkom vremenskom roku koji je preostao, možda do sastanka Buš-Putin, dodje do pozitivnog razvoja situcije i da se usvoji rezolucija, bez ikakvih prepreka”, rekao je Sejdiu.

Smit će u petak posetiti manastir Visoki Dečani, te razgovarati sa predsednicima opština Dečane i Peć. Britanski zvaničnik će obići i srpska sela Brestovik i Siga.
XS
SM
MD
LG