Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Medjunarodne snage u pojasu Gaze?


Konačna odluka o upućivanju mirovnih snaga u Pojas Gaze, kako navode diplomati u New Yorku, očekuje se nakon još jednog kruga komplicirnih konsultacija u Savjetu sigurnosti, ali i država takozvanog bliskoistočnog kvarteta koji, osim UN-a, čine SAD, EU i Rusija.

U te konsultacije će, kako je kazao Ki-moon, biti uključene i brojne arapske države, poput Katara, Egipta, Saudijske Arabije, Jordana i Sirije. Predstavnici Hamasa medjutim odmah su saopštili da neće prihvatiti medjunarodne snage na granici izmedju Egipta i Gaze. Sami Abu Zuhri je poručio kako će te trupe Hamas tretirati kao okupacijske, te da će se prema njima ponašati podjednako kao i prema izraelskoj vojsci, bez obzira kojih nacionalnosti vojnici bili.

Nakon sedmice dana obračuna, sa terena u UN stižu izvještaji prema kojima je Hamas uspostavio gotovo potpuni nadzor nad područjem Gaze, te zarobio veliki broj vozila i opreme koju su Sjedinjene Države uputile kao pomoć predsjedniku Abbasu.

Istovremeno američki diplomati tvrde kako "postoje ozbiljni dokazi da su posljednje akcije Hamasa organizirane uz materijalnu i vojnu pomoć Irana", što će, pokaže li se tačnim, uz postojeće probleme u Iraku, Libanu i Afganistanu, pretvoriti palestinske teritorije u poprište još jednog "poluotvorenog sukoba" izmedju Teherana i Washingtona.

Iznenadna akcija Hamasa poremetila je američke planove da na čelno mjesto palestinske političke scene vrate predstavnike Fataha, pri čemu nova eskalacija nasilja predstavlja i kraj vlade koju su te dvije frakcije formirale početkom godine uz posredovanje Arapske lige.

Hamas se već godinama nalazi na američkoj listi terorističkih organizacija, zbog čega je u velikoj mjeri obustavljena pomoć SAD-a Palestincima koji žive u Pojasu Gaze.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG