Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nove žrtve u sukobu Fataha i Hamasa


Snage palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i militantnog islamskog pokreta Hamas premijera Ismaila Hanijeha bore se za prevlast nad ključnim institucijama u Gazi pre svega bezbednosnim. Borci lojalni Abasu, kojeg podržava Zapad, sukobili su se sa pristalicama Hamasa, posle, kako su to ocenili iz Fataha, "državnog udara" islamista iz Hamasa, kada su naoružani pripadnici tog pokreta napali bazu Fataha u severnoj Gazi. Hamas tvrdi da je ostvario kontrolu nad tom oblašću.

U maju je ministar unutrasnjih poslova iz redova Hamasa Hani al-Kavasmi podneo ostavku optužujući Abasa zbog razmeštanja svojih bezbednosnih snaga mimo ministarstva. Napad Hamasa na pripadnike Abasove predsedničke garde je istovremeno i poruka Vašingtonu koji pomaže u obuci i opremi za članove Fatahovih bezbednosnih snaga.
Pristalice Fataha, koji ima kontrolu na Zapadnoj obali, oblasti koja nije teritorijalno povezana sa Gazom, uzvratili su upadom u prostorije Hamasa.

Lideri ova dva pokreta pozivaju na suzdržanost. Na centralnom trgu u gradu Gaza okupilo se nekoliko stotina gradjana tražeći prekid sukoba. Već nekoliko meseci zatvorene su najvažnije institucije kao što su škole, univerzitet, što otežava život običnih ljudi. Egipatski pregovarači su stigli u Gazu da bi posredovali u uspostavljanju primirja.
EU je ocenila da postoji rizik od gradjanskog rata, a generalni sektretar UN Ban Ki Mun zatražio je podršku Abasovim naporima "za uspostavljanje reda i zakona".

Izraelski premijer Ehud Olmert prvi put je rekao da treba "ozbiljno razmotriti" predlog o stacioniranju medjunarodnih mirovnih trupa.

Izrael, koji je 2005. godine iselio preostala jevrejska naselja iz Gaze, ranije je bio protiv razmeštanja medjunarodnih trupa, ali u izraelskoj vladi preovladava stav da bi te snage mogle preseći dostavu oružja Hamasu koji i dalje granatira izraelske teritorije.

Vlada jedinstva Fataha i Hamasa formirana je pre tri meseca uz posredovanje Saudijske Arabije, a posle višemesečnih pregovora i krvavih sukoba u kojima je poginulo više od 100 Palestinaca.

Militantni Hamas je ubedljivo pobedio na parlamentarnim izborima početkom 2006. godine. Medjutim, vlada koju je formirao našla se u medjunarodnoj izolaciji. Zapad koji je glavni donator Palestinske samouprave prekinuo je finansijsku pomoć, koja je glavni izvor prihoda na palestinskim teritorijama, jer Hamas odbija da prizna Izrael i odrekne se napada na njega. Zbog sve teže ekonomske i socijalne situacije, na palestinskim teritorijama raste nezadovoljstvo. Od dolaska Hamasa u medjusobnim sukobima poginulo je 630 Palestinaca.
XS
SM
MD
LG