Dostupni linkovi

Vanredna vijest

WASHINGTON


Američki State department objavio je godišnji izvještaj o trgovini ljudima u svijetu, u kome je ocijenjeno da BiH, Srbija, Kosovo i Makedonija ne ispunjavaju minimalne standarde za eliminaciju ovog oblika modernog ropstva, ali da ulažu velike napore da to postignu.
Te su države, prema američkoj vladi "zemlje porijekla, tranzita i odredišta za žene i djevojke kojima se trguje na medjunarodnom i unutrašnjem nivou u svrhe komercijalnog seksualnog iskorištavanja". Tokom prošle godine u BiH i Srbiji je povećan broj žrtava trafikinga, piše u izvještaju.
"Vlasti su nastavile aktivn istraživati slučajeve, ali presude koje se izriču i dalje su niske ili su povučene", ocjenjuje se u izvještaju State departmenta.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG