Dostupni linkovi

Švarc-Šilingova poruka parlamentu BiH


Ističući važnost nastavka reformskih procesa, on je ustvrdio da je BiH zapala u ozbiljnu političku krizu, na koju ukazuju nedostatak nepretka u reformama, sve veće nepovjerenje među političarima, ekstremni politički stavovi i neodgovorna retorika stranačkih lidera.

"Da budemo potpuno jasni: ne radi se samo o retorici. Čuo sam kako pojedini političari iznose tvrdnje i formiraju politike kojima samo iskorištavaju bojazni i strahove javnosti, umjesto da grade povjerenje između svih strana i ostvare konkretan napredak u pitanjima koja se tiču svakodnevnog života", kazao je, između ostalog, visoki predstavnik.

Kao posljedice trenutne situacije naveo je trenutnu blokadu puta BiH prema EU, gubitak povjerenja javnosti u političare, te gubitak optimizma mladih u pogledu njihove budućnosti.

Visoki predstavnik je naglasio kako je Vijeće za provedbu mira (PIC) odlučilo produžiti mandat Uredu visokog predstavnika (OHR), zbog aktuelne političke situacije u BiH, dodavši da OHR "neće ostati kako bi radio posao bh. političara i nametao bilo kakva rješenja, posebno ne ustavna, već da bi osigurao kontinuitet mira i stabilnosti, čak i u ovim teškim vremenima političke nesigurnosti.

Istakao je da Dejtonski mirovni sporazum nije moguće jednostrano mijenjati, te da o tom pitanju može biti odlučivano samo u Parlamentu BiH.
XS
SM
MD
LG