Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kineski biznis u Leskovcu


Zoran RAKIC

Za nekoliko manjih ekonomskih objekata i dva hektara zemlje Kinezi su platili 200.000 eura. Poslove će voditi Huang Liang Šeng, predstavnik tromilionskog grada Lančou sa kojim već nekoliko godina Leskovac ima oficijelnu saradnju.

Prvi plastenici će se pojaviti za par meseci a prvo povrće u oktobru ove godine, objašnjava Liang Šeng. Leskovački kraj bi mogao da postane centar proizvodnje i distribucije ranog povrća za ceo Balkan ukoliko bar 2 hiljade lokalnih domaćinstava prihvati novi sistem uzgajanja povrća, smatraju kineski stručnjaci. Radi se o tehnologiji koja se u Kini primenjuje već 20 godina. Oni koriste stajsko đubrivo za stvaranje gasa kojim se zagrevaju plastenici a biljke rastu na specijalnoj termofoliji. Nema korišćenja hemije, standardi EU su zadovoljeni ali nisu svi zadovoljni:

Građanin 1: “Kinezi su uzeli najbolju lokaciju, tu je reka, imaju elektro mrežu. Kako su naši mogli da im dozvole da uzmu najbolju lokaciju? Mi smo tehnološki mnogo zaostali u odnosu na njih. Oni će da naprave ‘bum’ a mi ćemo da radimo za male pare.”

Seljaci u okolini Leskovca veoma brinu da ne dožive sudbinu trgovaca tekstilnom robom koju su Kinezi sasvim potisnuli:

Građanin 2: “Zarobili su robnu i modnu kuću, sve živo se zatvorilo, oni haraju svuda.”
Građanin 3: “Sada će da nam uzmu i poljoprivredu.”

Vladimir Kostić opštinski menadžer ubeđen je da nema razloga za brigu:

“Nakon prve sezone grad će postati suvlasnik te tehnologije po kojoj se vrši proizvodnja. Onda ćemo moći da i našim proizvođačima prenesemo tu tehnologiju.”

Kinezi najavljuju da će im proizvođačke cene biti tri puta niže od aktuelnih. Takođe kažu da će ustupiti lokalnim proizvođačima tehnologiju ukoliko kupe od njih plastenike po ekonomskoj ceni od 6 hiljada eura:

“Toliko para nemam. Drugo, oni neće da zaposle srpski narod da radi tamo niti će da daju srpskom narodu tu tehnologiju. Oni će samo da dovedu Kineze.”

Kinezi najbolje proleze u Leskovcu jer im u tome pomažu lokalni političari, smatraju ovdašnji seljaci koji ulazak stranaca u posao sa ranim povrćem izjednačavaju sa katastrofom:

“Oni seljaka koriste samo za glasanje. Kada glasanje prođe oni se koškaju, 3 meseca ne mogu da se dogovore ko će da sedne u fotelju, i krkaju po 3-4 hiljade eura a seljak danas radi za 100 dinara, nema ni hleb da kupi - to ja mogu da izjavim kao pošten građanin Srbije.”

Poslovno širenje Kineza u Leskovcu počelo je pre 9 godina putovanjem tadašnjeg predsednika opštine u Peking. Posle toga otvorili su robnu pijacu, zatim su zakupili jednu pa drugu robnu kuću u centru grada. Kupovina poljoprivrednog dobra deo je sporazuma sa gradom Lančou koji su potpisali radikali pre 2 godine a nastavlja se pod aktuelnom koalicionom vlašću demokratske opcije.
XS
SM
MD
LG