Dostupni linkovi

Konvencionalno oružje i novi rakteni štit


Rusija kaže kako želi konstruktivni dijalog sa državama članicama NATO Saveza kao bi se oživio sporazum o kontroli naouržanja koji je po njima zastario i koji treba biti iznova razmatran. Moskva smatra neprihavtljivm da sporazum ograničava ruskim snagama kretanje njenim vlastitim teritorijem.

Sporazum koji je potpisan 1990 ograničava broj vojnih aviona, tenkova i drugog nenukleranog naoružanja koje bi moglo biti razmješteno izmedju Atlantaika i Urala.

1999 u sporazum je uneseno nekoliko amandmana nakon što su zemlje srednje i istočne zemlje postale čkanicama NATO-a. No SAD i druge članice vojne Alijanse ih nisu ratificirale tražeći da Rusija najprije sve svoje snage povuče iz Moldavije i Gruzije, jer bi te snage trebale biti zamjnejne medjunardnim miorvnim snagama.

No, Moskva se tome protivi jer prepoznaje namjeru Washingtona i Bruxellesa da ojača svoje snage u Evropi.
Posljednju kap na ionako uzavrelu atmosferu dodola je namjera SAD o postavljanju anitiraketnog sustava u Poljskoj i Češkoj. Putin je na prošlotjednom summitu G8 u Njemačkoj predložio Bushu zajednički projekt - radarsku stancu- koja bi se postavila u Azerbejdžanu.

Anatoly Antonov, ruski predstavnik na razgovorima u Beču kaže kako se na sastanku neće ulaziti u detalje mogućeg dogovora, ali on očekuje da bi izvjestan napredak mogao biti postignut uoči sastanka na vrhu Busha i Putina idućega mjeseca.

Prema ranijim najavama, Vladimir Putin, odlazi u posjetu Georgu Busha na njegovo obiteljsko imanje u američkoj državi Maine.
XS
SM
MD
LG