Dostupni linkovi

Bušova podrška za nezavisnost Kosova


"Moramo da pokrenemo stvari, a krajnji rezultat je nezavisnost", rekao je Buš na konferenciji za novinare u Tirani. On je dodao da je zabrinut ukoliko se ne ispune očekivanja ljudi sa Kosova, gde 90 odsto populacije traži nezavisnost od Srbije. "Ukoliko se ne postigne diplomatski napredak u vezi sa Kosovom, moraćemo da delujemo", zaključio je Buš.

Podrška američkog predsednika Džordža Buša nezavisnosti Kosova je od istorijske važnosti za završetak procesa definisanja statusa, izjavili su kosovski lideri. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je izrazio zahvalnost američkom predsedniku na zalaganju za rešenje statusa na osnovu volje većine.

“Izjava predsednika Buša i njegovo zalaganje da se proces ubrza na osnovu volje naroda za nas je od istorijske važnosti”, rekao je Sejdiu, naglašavajući zahvalnost svim međunarodnim partnerima koji su pomogli Kosovu u poslednjih osam godina.

Premijer Kosova Agim Čeku ocenio je da je izjava predsednika Buša - proglašenje nezavisnosti Kosova. Čeku je zatražio od građana strpljenje do ozvaničenja nezavisnosti.

“Presednik Buš nije samo potvrdio podršku nezavisnosti već je i na neki način proglasio. Istovremeno mi treba da budemo svesni da je međunarodno priznanje nezavisne i suverene države Kosovo komplikovana politička operacija u okviru globalnih dešavanja i teško da ćemo mi moći da kontrolišemo taj proces”, rekao je Čeku, dodajući da najbolji doprinos tom procesu mogu biti političko jedinstvo, unutrašnja stabilnost i saradnja sa međunarodnom zajednicom.

Predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači ocenio je da je ovo veliki dan za Kosovo i za sve one koji su ratovali za život u miru.



“Poruka predsednika Buša nije mogla biti jasnija. Nema vremena za odlaganje, sada je vreme za nezavisnost. Vreme je da se nas narod raduje plodovima slobode. Pozivamo Ujedinjene nacije da slede apel predsednika Buša i što pre usvoje rezoluciju o nezavisnosti Kosova”, rekao je Tači.

Kosovski zvaničnici ocenjuju da se sada, nakon jasne poruke američkog predsednika, može jasno odrediti put Kosova ka konačnom statusu. Izražava se uverenje da se neće dozvoliti dalje odlaganje odluke i da će se taj proces uspešno okončati u Savetu bezbednosti UN.

Za razliku od Italije i Njemačke, gdje su Bušovu posjetu pratili anti-američki protesti, u Tirani je prvom američkom predsjedniku koji posjećuje ovu zemlju nakon njenog izlaska iz izolacije, priređen srdačan doček i jedna ulica već nosi njegovo ime.
XS
SM
MD
LG