Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Traganje za haškim beguncima


Tužilac za ratne zlocine Srbije Vladimir Vukčević izjavio je da je izručenje ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića Haškom tribunalu prioritet, ali da se traga i za ostalom četvoricom odbjeglih haških optuženika.

Vukčević je za današnje beogradske "Večernje novosti" rekao da postoje timovi za traganje za svakim od ukupno pet haških optuženika koje Srbija mora da izruči Hagu i da je ekipa koja je bila angažovana na potrazi za Zdravkom Tolimirom, nakon njegovog hapšenja raspoređena na preostale slučajeve.

"Što ih je manje, nama su veće snage", rekao je Vukčević i istakao da se istrage za haškim bjeguncima ne pokreću samo na osnovu dojava istražitelja Tužilaštva Haškog tribunala, već i "iz daleko značajnijih izvora".

On je dodao da "sa nestrpljenjem" očekuje da Skupština Srbije usvoji izmjene zakona kojima će Tužilaštvo za ratne zločine postati nadležno za slučajeve pomaganja haškim optuženicima i ostalima koji se terete za ratne zločine.

Upitan da li je tačno da on, kao koordinator tima za provodenje Akcionog plana, nije bio upoznat sa hapšenjem Zdravka Tolimira, Vukčević je rekao da je važan rezultat te akcije, a da će članovi tima ostale detalje "raspraviti medu sobom, jer nema potrebe da time opterećuju javnost".
XS
SM
MD
LG