Dostupni linkovi

Vanredna vijest

HEILIGENDAMM


Summit G8 nije okončan dogovorom o budućem statusu Kosova. Rusija i dalje odbija mogućnost priznavanja nezavisnosti, a Vladimir Putin je ponovio na završnoj konferenciji s novinarima da Moskva ne može pristati na Rezoluciju VS o Kosovu . "Ako je pravo na samoopredjeljenje važnije od teritorijalnog integriteta neke države, onda taj princip vrijedi za sve" dodao je Putin i izdvojio je primjer Južne Osetije, koja je "kao i Kosovo proživjela etničko čišćenje".
Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da ne podržava odlaganje odluke o statusu Kosova. "Nema razloga čekati. Moramo imati jasnu ideju kako dalje", kazala je Merkel na kraju summitu G8 u Heiligendamu
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je potvrdio, kako je jučer ruski predsjednik prijetio vetom na Vijeću sigurnosti UN. Sarkozy je dodao kako smatra da je nezavisnost Kosova neizbježna, te da je jučerašnjim prijedlogom o šestomjesečnom odlaganju određivanja statusa Kosova "samo želio pomoći".
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica Međunarodne novinarske nagrade Lorenzo Natali 2008. koju dodjeljuje Europska komisija u suradnji sa Reporterima bez granica.

XS
SM
MD
LG