Dostupni linkovi

Vanredna vijest

BERLIN/HAJLIGENDAM,


U Njemačkoj se završava samit G8. Posljednjeg dana samita skupine G8 glavna tema razgovora bit će Afrika.
Očekuje se da će predsjednici i premijeri sedam najvećih industrijskih demokracija i Rusije najaviti paket pomoći u vrijednosti od 60 milijardi dolara za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze. Sjedinjene su Države u ovu svrhu već obećale pomoć u vrijednosti od 30 milijardi dolara, prenosi Glas Amerike.
Britanski premijer Tony Blair izjavio je da skupina G8 mora obnoviti svoju riješenost u vezi s opraštanjem duga najsiromašnijih afričkih zemalja te opće borbe protiv siromaštva. Ovi su ciljevi bili na vrhu dnevnog reda samita G8 prije pet godina, koji je bio održan u Škotskoj.
Od drugih tema, ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je predložio da Rusija i Sjedinjene Države surađuju na proturaketnoj odbrani te da zajednički koriste jedno rusko radarsko proturaketno postrojenje u Azerbejdžanu. Iznenadni je prijedlog Putin iznio na sastanku s američkim predsjednikom Džordžom Bušom (George W. Bush), koji ga je nazvao 'zanimljivim'.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    U novinarstvu je od 1994. Na Tuzlanskoj televiziji stiče prva novinarska iskustva kao reporter, a potom radi i kao urednik do 1999. Radila je na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe Radija Slobodna Evropa. Obrađuje političke i ekonomske teme.

XS
SM
MD
LG