Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Potvrdjena podrška Moskve


RSE: Najnovija vest je da Savet bezbednosti UN neće ove nedelje do završetka Samita G8 staviti na dnevni red Rezoluciju o Kosovu. Posle razgovora u Moskvi, šta su Vaše procene, hoće li i kada biti glasanje o Rezoluciji?

Jeremić: Mislim da je jako dobra vest to što neće doći u ovom trenutku do glasanja zbog toga što ne postoji saglasje u SB i što je očigledno data još jedna šansa da se ipak pokuša doći do kompromisnog rešenja. Mi podržavamo traganje za kompromisnim rešenjem, to je zvaničan stav Beograda sadržan u pismu koje je Vlada Republike Srbije poslala generalnom sekretaru UN. To je stav za koji sam ja u Rusiji dobio punu podršku na sastanku sa Sergejom Lavrovim šefom ruske diplomatije. Dakle, mi se nadamo nastavku pregovora i nadamo se da će na kraju biti postignuto kompromisno rešenje oko koga će se usvojiti rezolucija SB. Ovaj trenutni tekst, to je aktuelni tekst Rezolucije, ne odgovara kompromisnom rešenju, on je za nas neprihvatljiv i zbog toga je dobro što ne dolazi do glasanja oko takvog jednog teksta."

RSE: Izjava predsednika Putina Špiglu uoči Vaše posete Moskvi da je moguć kompromis i da sa Srbima treba pažljivo raditi, protumačena je u delu javnosti kao nagoveštaj popuštanja Moskve u odnosu na Zapad. Da li Vi imate takav utisak posle razgovora u Moskvi?

Jeremić: Moj utisak da Rusija čvrsto stoji na pozicijama na kojima je stajala i do sada, to je principijelna pozicija zasnovana na međunarodnom pravu, na poštovanju međunarodnih principa i Povelji UN. Nisam stekao utisak da do bilo kakvog pomirenja u ruskom stavu što se tiče opredeljenosti ka principijelnom rešavanju kosovskog problema možemo da očekujemo u skorijoj budućnosti."

RSE: I na kraju, gospodine Jeremiću, da li Vam je Moskva dala signal dokle će ići u zatezanju sa Zapadom posebno sa Amerikom kada je o Kosovu reč?

Jeremić: Rusija je jasno stavila javno do znanja a to je i na zvaničnom sastanku sa mnom ponovljeno da za Moskvu neće biti prihvatljivo ni jedno rešenje koje ne bude bilo prihvatljivo i za Beograd. Beograd želi da se nađe kompromisno rešenje, odnosno rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane. Ja se nadam da će se, nakon nove runde pregovora, do takvog rešenja i doći, koje će podržati i Moskva i svi ostali članovi SB.

RSE: Ako dobro razumem, Vi se potpuno zadovoljni vraćate iz Moskve?

Jeremić: Mogu da kažem da jesam, ne samo zbog podrške koje sam dobio za naše stavove o KiM već sam zadovoljan i zbog svih ostalih tema, odnosno svih ostalih stvari o kojima smo razgovarali, a tiču se naših bilateralnih odnosa, prevashodno u sferi ekonomske saradnje."
XS
SM
MD
LG