Dostupni linkovi

Karla del Ponte završava posetu Beogradu


U protekla tri dana ona se sastala sa najvišim zvaničnicima Srbije - predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Vojislavom Koštunicom, potpredsednikom Vlade Božidarom Djelićem, ministrima spoljnih poslova i odbrane, Vukom Jeremćem i Draganom Šutanovcem.

Karla del Ponte je podsetila da njen madat uskoro ističe i izrazila je uverenje da će pre tog roka doći do nekih važnih promena u saradnji Beograda i Haga:

"Ja ću 18. juna biti u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti ali očekujem da će do tada biti dodatnih pozitivnih koraka. Izveštaj kojim ću obavestiti Savet bezbednosti će biti odraz tih pozitivnih koraka, odnosno u tom izveštaju ću objasniti šta će do tada biti urađeno, odnosno šta će vlada do tada uraditi. Za mene je to naročito važno zato što moj mandat ističe u septembru mesecu i očekujem da ću do tada biti u situaciji da kažem mnoge pozitivne stvari."

Karla del Ponte je pohvalila vladu, predsednika i Savet za nacionalnu bezbednost za rezultate u privođenju haškog begunca, posebno ZdravkaTolimira ali je sagovornike podsetila na ostale begunce:

"Rečeno vašim jezikom - hoću rezultate, a na pitanje - kada, odgovor je - sada."

PredsednikTadić je ponovio da je Srbija opredeljena za završetak saradnje sa Haškim tribunalom:

"I prve rezultate već imamo. Oni su vidljivi u činjenici da u saradnji bezbednosnih struktura Srbije i Republike Srpske uhapšen optuženi general Tolimir. Izrazio sam i stav da naša država, naša zemlja to čini zbog vlastite budućnosti, zbog spremnosti na pomirenje sa svim susednim nacijama i državama a ne zbog Haškog tribunala, zbog EU ili međunarodnih institucija."

Na pitanje da li deli optimizam del Ponteove da Mladić može da bude uhapšen za nekoliko nedelja Tadić je odgovorio:

"Nisam ovde da pričam o svojim osećanjima već da radim na tome, na hapšenju Ratka Mladića tako da ćemo narednih par dana raditi na okončanju tog procesa saradnje sa Haškim tribunalom."
Ova poseta Del Ponteove je prva do koje je došlo na poziv Beograda.
XS
SM
MD
LG