Dostupni linkovi

Del Ponte očekuje hapšenje Mladića


"Ako srpski zvaničnici nastave u pravcu kojim su do sada pokazali da umeju da idu, moći ću da do kraja sedmice da napišem pozitivan izveštaj EU", rekla je Del Ponte.

"Dobili smo neke konkretne znake dalje dobre saradnje", rekla je ona.

Del Ponte je još jednom izrazila nadu da će se Mladić naći u pritvorskoj jedinici zatvora u Sheveningenu pre isteka njenog mandata u septembru.

"Danas sam mnogo veći optimista da će dostići naše ciljeve",dodala je.

List primećuje da je Karla del Ponte koja boravi u četvorodnevnoj poseti Beogradu, sličnu promenu raspoloženja imala i krajem 2005, uoči samog hapšenja odbeglog hrvatskog generala Ante Gotovine.

Glavna tužiteljka Tribunala u Hagu složila se sa odlukom Evropske Unije o nastavku pregovora sa Srbijom imajući u vidu "konkretne rezultate" koja je nova vlada Srbije postigla u prve tri sedmice.

List navodi da premijer Vojislav Koštunica koji ranije nije bio spreman da hapsi preostale srpske optuženike, sada, kako je rekla Del Ponte, "otvoreno govori kako bi to moglo da se uradi".

Formiranjem koalicione vlade Srbije 15. maja nadzor nad službama bezbednosti dat je snažno proevropskom predsedniku Borisu Tadiću što je važna promena, rekla je glavna tužiteljka Tribunala u Hagu u intervjuu brtanskom listu.
XS
SM
MD
LG