Dostupni linkovi

Gdje je uhapšen Tolimir?


Žana KOVACEVIC, Erduan KATANA, Iva MARTINOVIC i Radovan BOROVIC

Direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Sead Lisak potvrdio je za naš program da je MUP RS-a u prošli četvrtak obavijestio SIPU da se očekuje prelazak haškog optuženika na dijelu istočne državne granice. Ova agencija, međutim, nema informaciju da je u Bratuncu bilo ko uhapšen, kaže Lisak:

«U toku dana kada je bilo hapšenje popodne mi smo dobili jedan obavještajni podatak od MUP-a RS-a da se očekuje prelazak jednog haškog optuženika na području istočne granice BiH prema Srbiji. Taj obavještajni podatak mi smo odmah proslijedili graničnoj policiji i drugim nadležnim institucijama, a dali smo određene zadatke našem regionalnom uredu Tuzla da izvrši odgovarajuće provjere. U međuvremenu su se dešavale sve one aktivnosti vezano za hapšenje, koje su već poznate javnosti i SIPA nije imala neke podatke da se zaista to hapšenje tamo i desilo. Jednostavno, nismo ni učestvovali u tim aktivnostima.»

Direktor granične policije BiH Vinko Dumančić tvrdi kako ni na koji način nisu učestvovali, niti bili obaviješteni o bilo kakvoj akciji hapšenja na državnoj granici:

«Granična policije u tom nije sudjelovala, niti ja osobno. Znači, ja sam saznao iz sredstava javnog informiranja, iskreno da vam kažem, da se taj slučaj dogodio. Što se tiče granične policije, na graničnim prijelazima, niti bilo gdje gdje mi pokrivamo, a što ja ne tvrdim da nije bilo moguće da nije ilegalno ili ne znam kako, na koji način taj gospodin prešao na nekom mjestu gdje mi u tom trenutku nismo pokrivali. Što se tiče ovog slučaja, stvarno mi nismo bili uključeni.»

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a nisu željeli komentaristi tvrdnje generala Tolimira da je uhapšen u Srbiji, a potom prebačen u na teritoriju BiH. Mladen Petrović iz MUP-a RS-a kaže:

«MUP je već dao izjave oko toga i nema ništa novo da se doda. Inače, što se tiče izjava Tolimira jučer, svaki optuženi ima pravo da se brani onako kako smatra da je to najbolje za njega. I mislim da MUP ne bi trebao komentarisati izjave koje su date jučer.»

Šef Biroa Vlade RS-a za saradnju s Haškim tribunalom Jovan Spaić, upitan da li je tokom nedavnog sastanka ministara policije RS-a i Srbije kojem je i sam prisustvovao u Beogradu bilo dogovora oko Tolimirovog hapšenja, je odgovorio:

«Nije. Imam informaciju koliko imaju i svi, javnost RS-a - i to je sve što ja mogu reći.»

Poslanik Stranke demokratske akcije u Narodnoj skupštini RS-a Ramiz Salkić kaže kako je već sasvim jasno da je haški optuženik general Tolimir uhapšen u Srbiji, a potom prebačen u RS:

«Svako zna da je uhapšen i prebačen ovamo - da i ovi tamo imaju poene i da i ovi ovamo imaju poene. Ja sam iz Bratunca i nije bilo nikakve aktivnosti. Jesu malo pozornici, ovi policajci, bili aktivniji, ali naravno Zvornik je blizu, jedinica za specijalne podrške u Zvorniku, i vrlo lako se to izorganizuje da oni dođu gore i da preuzmu čovjeka koji je uhapšen.»

Vojni analitičar iz Banje Luke Dragan Marčetić naglašava kako Tolimiru treba vjerovati da je uhapšen u Beogradu, a ne u Bratuncu, jer su ga sigurnosne službe Srbije locirale i čekale pogodan trenutak za izručenje:

«Republika Srpske i Srbija su se najvjerovatnije dogovorile, pošto je Zdravko Tolimir rođen u Glamoču, da je prioritetno državljanstvo njegovo državljanstvo BiH i zbog toga su montirali da ga isporuče oko Bratunca da ne bi Srbija se petljala oko toga. Tako će biti najvjerovatnije i sa ostalim haškim optuženicima. Međutim, Tolimir je javno i otvoreno rekao da je u pitanju montaža. Tolimir je davno markiran od strane bezbjednosno - obavještajnih agencija Srbije. Tolimir je bolestan čovjek - suđenje ostalima iz RS-a, u čiju grupu spada i on, traje već šest mjeseci i ja ne vjerujem da će on doživjeti kraj suđenja.»

Marčetić ističe da Haškom tribunalu niti zemljama Evropske unije nije ni bitna lokacija gdje je Tolimir uhapšen nego činjenica da se on nalazi u Ševeningenu.

Kome je važna lokacija?

Postavlja se pitanje zbog čega bi srpska policija hapšenje jednog od glavnih ljudi Ratka Mladića prepustila policiji Republike Srpske. Istovremeno, u Srpskoj radikalnoj stranci traže glasanje o nepoverenju Vladi Srbije, a od skupštinskog Odbora za bezbednost da pozove ministre policije i odbrane i šefa BIA-a da podnesu izveštaj o hapšenju Zdravka Tolimira.

U Službi za otkrivanje ratnih zločina MUP-a Srbije, našem radiju je potvrđeno da jedinice MUP-a nisu učestvovale u hapšenju Zdravka Tolimira na teritoriji Srbije, a isto je poručio i član Nacionalnog Saveta za saradnju sa Hagom Zoran Lončar. Šef poslaničke grupe Radikala Tomislav Nikolić, međutim, tvrdi da se čekao dolazak glavne tužiteljke Haškog suda Karle del Ponte u Beograd da bi Tolimir, koji je uhapšen na Novom Beogradu kako je i sam potvrdio u Hagu bio isporučen:

"Po izjavama svedoka komšija, stan u kojem je uhapšen general Tolimir, jasno je da je bar mesec dana ranije bio pod potpunom prismotrom, da je BIA znala gde se nalazi Zdravko Tolimir, ali da je čekala dan kada će izvršiti njegovo hapšenje."

Ostavimo na stranu unutrašnje političke igre između odranije ljutih radikala i vlasti i povodom ovog slučaja, ali ostaje pitanje zašto bi Beograd fingirao hapšenje haškog optuženika van Srbije. Javnosti se sigurno ne boji, nema u Srbiji preteranog uzbuđenja zbog Tolimira ali upućeni misle da je možda u pitanju pokušaj da se sakrije da su Mladićevi najbliži saradnici državljani Srbije.

Nenad Milić nekadašnji pomoćnik ministra unutrašnjih poslova u vladi Zorana Đinđića kaže za naš radio da će ostati nepoznanica ko je i gde uhapsio generala Tolimira, ali da ukoliko je tačno da on poseduje srpsko državljanstvo to predstavlja grubo kršenje zakona:

"Ako je uhapšen u Srbiji onda je to teško krivično delo pošto takve stvari ne mogu da se rade. Moguće je da ga je uhapsila VB pa prebacila, moguće da ga je uhapsila policija pa to uradila, moguće je da je to uradila DB, odnosno BIA... Sve su to neke mogućnosti da čovek sada optužuje bilo koga napamet - teško je. Mislim da bez dogovora i političkih instrukcija sa vrha tako nešto niko ne bi bio spreman da uradi. Ukoliko je domaći državljanin uhapšen može da bude izručen samo Tribunalu u Hagu na osnovu Zakona o saradnji sa Hagom."

Novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević ocenjuje da Zdravko Tolimir nema motiv da laže o tome gde je i kako uhapšen:

"To kada je i kako je on dospeo pod jurisdikciju Haškog tribunala, Hag uopšte ne mora da zanima. Za njih je on optuženi i jedino što je važno je da je on u sudu. Ukoliko je on govorio istinu onda su prekršeni neki zakoni Republike Srbije. Mogući motiv zašto se čitava ta igra igrala je to da je u ovom trenutku i Republici Srpskoj i Srbiji trebaju neki pozitivni poeni u vezi sa saradnjom sa Haškim tribunalom. To je onda bilo politički oportuno - predstaviti to kao zajedničku akciju Republike Srbije i Republike Srpske."

Zoran Dragišić, koji slovi za jednog od kandidata za direktora BIA, kaže da mu nije jasna logika zbog koje bi srpska policija Tolimira uhapsila u Srbiji, a potom ga izručila policiji Republike Srpske:

"Ne mogu uopšte da dokučim zašto bi to radili, tim pre što je dolaskom Karle del Ponte, MUP Republike Srbije verovatno je imao više razloga da hapšenje Tolimira pripiše sebi kao uspeh, nego da to prepusti nekom drugom. Mislim da argumentacija da hapšenje haških optuženika može izazvati, ne znam kakve, bezbednosne probleme u Srbiji, apsolutno ne stoji. Mislim što se toga tiče, mogu slobodno biti pohapšeni svi ostali optuženici."

I na kraju, direktor Foruma za bezbednost Ninoslav Krstić smatra da je potpuno nebitno da li je Tolimir uhapšen u Srbiji ili u RS:

"Duže vremena se već tvrdi da se oni kriju na području između Srbije i Republike Srpske. Da li je to 10 km na teritoriji Srbije ili 10 km na teritoriji Republike Srpske - mislim da u ovom trenutku nije ni bitno."

Podsetimo, Zdravko Tolimir je rekao u prvom pojavljivanju pred Haškim tribunalom da je, po hapšenju u Srbiji, kao srpski državljanin, prebačen u Bijeljinu, a zatim u okolinu Bratunca, gde je sniman u blizini vojnih i policijskih objekata. Zatim je, kako je kazao, preko Bijeljine prebačen u Banjaluku gde su mu zvaničnici Ministarstva pravde nudili pogodnosti za porodicu, ako prihvati da je državljanin RS, što je on odbio. Prema zvaničnim podacima Zdravko Tolimir uhapšen je u četvrtak 31. maja, na granici između Srbije i Republike Srpske.
XS
SM
MD
LG