Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Šta je pozadina hapšenja Zdravka Tolimira?


Haški begunac Zdravko Tolimir se poslednje dve godine skrivao, po svemu sudeći, u pograničnim delovima između Bosne i Srbije, ali su mu poslednjih nedelja ušli u trag pripadnici Vojno-bezbednosne agencije. Oni su ova operativna saznanja dostavili pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova MUP-a Srbije, koji su obavestili policiju Republike Srpske da će Tolimir pokušati da pređe granicu. Mada je u službenom saopštenju rečeno da je penzionisani general uhapšen je u okolini Bratunca, Tolimir je tokom svog prvog pojavljivanja na sudu rekao da je uhapšen u Srbiji:

"Uhapšen sam na teritoriji Srbije, čiji sam državljanin, prebačen na teritoriju Republike Srpske čiji nisam državljanin, bez moje volje i bez prava na advokata i njegovog prisustva. Odveden sam na lokaciju Bratunca, koji se pominje kao lokacija za sve optužbe i optužnice koje mi se stavljaju na teret, iz meni nepoznatih razloga, a on se nalazi sasvim suprotno od mjesta sa kojeg sam prebačen ovamo."

Pojedine opozicione partije, pre svega Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije, lansirale su prethodnih dana informacije da je Zdravko Tolimir uhapšen u Srbiji, a ne u Bosni i Hercegovini. Tako je generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio da je ta stranka "došla do ozbiljnih saznanja" da je haški optuženik Zdravko Tolimir uvaćen u jednom stanu na Novom Beogradu. Zbog toga je predsednik Odbora za bezbednost i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić zakazao sednicu ovog skupštinskog tela, kako bi se rasvetlile činjenice oko Tolimirovog hapšenja:

"O tekućim pitanjima ja ću zatražiti informaciju od nadležnih državnih organa gde je uhapšen general Tolimir, imajući u vidu različite informacije, zvanična saopštenja MUP-a Republike Srpske da je to obavljeno u Republici Srpskoj i informacije koje se čuju ovih dana da je to ipak bilo u Beogradu."

Mada je tužilaštvo Haškog tribunala dalo određene informacije o Tolimiru državnim organima Srbije, sam sud se neće baviti okolnostima oko Tolimirovog skrivanja, niti da li je on u prethodnom periodu bio u kontaktu sa haškim beguncem Ratkom Mladićem. Predstavnik sekretarijata Haškog tribunala Aleksandra Milenov:

"Optuženik ukoliko želi, može da se obrati sudu u vezi sa pitanjima koja uključuju i njegovo hapšenje. Da li takva pitanja imaju nekakve veze sa Tribunalom i da li Tribunal tu može da preduzme mere - to sad zavisi od situacije. Bilo je prethodnih situacija gde su se optuženici žalili sudu za način njihovog hapšenja, najčešće to nisu pitanja koja utiču na sud."

Prema saznanjima našeg radija, u vreme dobrovoljnih predaja haških begunaca tokom 2005. godine, državni organi Srbije imali su neke posredne kontakte sa generalom Zdravkom Tolimirom. Haški tribunal podigao je protiv Tolimira optužnicu 25. februara 2005, nakon čega je ovaj penzionisani general, kako saznajemo, u jednom trenutku razmišljao o dobrovoljnoj predaji. Kada je izgledalo da će Tolimir poput nekoliko drugih optuženika otputovati u Hag uz državne garancije, njegov advokat, kako kaže bivši ministar pravde Zoran Stojković, nije mogao da stupi sa u kontakt sa Zdravkom Tolimirom:

"Bilo je neke priče sa advokatom da li je imao bilo kakve volje. Međutim advokat nije uspeo da stupi sa njim u kontakt tada."

U Službi za otkrivanja ratnih zločina MUP-a Srbije, Radiju Slobobodna Evropa je potvrđeno da jedinice MUP-a nisu učestvovale u hapšenju Zdravka Tolimira.
  • 16x9 Image

    Slobodan Kostić

    Diplomirao na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu; počeo da radi kao novinar u "Borbi", a nakon uspostavljanja državne kontrole nad ovim nezavisnim dnevnikom prešao u "Našu Borbu"; bio član uređivačkog kolegijuma "Vremena" i urednik u informativnoj redakciji TV B92.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG