Dostupni linkovi

Srebreničani tužili Holandiju i UN


Zbog toga što nije sriječen genocid koji se prije 12 godina dogodio u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda, danas je protiv Kraljevine Holandije i Ujedinjenih naroda pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu podnijeta tužba. Tužbu je savjetniku holandskog premijera i predstavniku ministarstva vanjskih poslova te zemlje predala predsjednica udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić:

«Očekujemo, ako Bog da, pravdu. 21. vijek, ljudi mnogo pričaju o pravu, pravdi, pišu knjige i vrijeme je da pokažu da stvarno Evropa poštuje pravo i da pravo postoji u Evropi. Imamo podršku od svih nevladinih organizacija, mislim da imamo podršku i od običnih ljudi, a imamo najvažnije - naše dobre advokate koji znaju šta su pravo i pravda i koji će, ako Bog da, pomoći. A i mi smo živi svjedoci koji znamo i koji pamtimo sve ono što nam se desilo. Znači, imamo podršku od svih onih koji nisu učestvovali u genocidu i zločinu. A mislim i oni koji su učestvovali u genocidu da će se postidjeti i da će na kraju pružiti ruku pomirenja i da će kazati da su pravo i pravda na našoj strani.»

Advokatski tim, koji pored dva bosanska čine i dva advokata iz Holandije, ubijeđen je u pobjedu. Advokat iz Mostara Semir Guzin:

«Cilj ove tužbe jeste utvrđivanje, prije svega, odgovornosti Holandije za zločin koji se desio u Srebrenici. Ukoliko bi se utvrdila takva odgovornost, onda bi se krenulo u postupak određivanja visine zadovoljenja ili štete. Međutim, iz prakse, do tog drugog postupka nikada ne dolazi, jer onda onaj ko je odgovoran za zločin ponudi praktično nagodbu, tako da mi očekujemo da ćemo, nadamo se, tokom ovoga postupka postići i nagodbu, da se neće morati čekati donošenje presude i vođenje postupka do kraja.»

U Holandiju je otputovalo oko dvije stotine Srebreničana, ali i brojni predstavnici nevladinih organizacija. Fadila Memišević, iz Društva za ugrožene narode podsjeća da je opet izostala podrška države BiH:

«Država BiH na kraju krajeva mora ovaj problem Srebrenice da riješi i mora da kaže da i Srebrenica je u državi BiH, da ove žrtve pripadaju. Ne pojedinačno, ne palijativnom metodom sad idu, pa će onaj dati onoliko novca. Kritična sam zato što smo upravo to sad doživjeli. I žao mi je, majke su se namučile, ovo je dugi, dugi put, put za pravdu, ali hajde da budemo i optimisti - da se nadamo da će ova tužba uroditi plodom.»

Preživjeli Srebreničanin Hasan Nuhanović protiv Holandije je podnio tužbu prije četiri godine. Do danas ništa nije riješeno. Taj proces je, kaže, jako dug, mukotrpan i zahtijeva mnogo novca:

«Od početka je sve sasvim jasno. Od početka se zna šta se dogodil i da je istina na našoj strani sasvim, stoposto. Ali sad je pitanje kako to sve prevesti preko nekakve pravne tehnologije, prevazići neke pravne prepreke i sve to prevesti u neku presudu na sudu. Ja se nadam kad su ove majke u pitanju koje su danas podnijele tužbu da će barem one imati više sreće i da neće godinama, kao što ja već radim godinama, provoditi u toj proceduri komplikovanoj, sudskoj, gdje ustvari ima mnogo više opstrukcija nego bilo kakvih konkretnih koraka od strane sudstva.»

Prema holandskim zakonima, haški redovni sud pred kojim će biti pokrenuta građanska parnica može odbaciti tužbu. Prethodno je bilo pokušaja da se u postigne nagodba prije sudskog postupka.
XS
SM
MD
LG