Dostupni linkovi

Bušova evropska turneja


Tokom svoje evropske turneje George Bush će se sastati s najmanje petanest evropskih lidera i papom – Benediktom XVI. A sa najviše pažnje politički posmatrači i analitičari iščekuju njegov susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, na marginama Summita sedam najrazvijenih zemalja svijeta i Rusije, u njemačkom ljetovalištu Heiligendamm na sjeveru zemlje.
Glavna tema će biti postavljanje američkog antiraketnog sistema odbrane, kojem se Kremlj žestoko protivi. Moskva naime smatra da je sistem 10 raketa presretača u Poljskoj i radarski sistem u Češkoj zapravo "postavljanje bombe pred vrata Rusije", te da je Washington pokrenuo novu utrku u naoružanju.
SAD uzvraćaju da im je namjera zaštita NATO saveznika od projektila iz Irana. U svakom slučaju ovaj je raketni štit, medju ostalim nerješenim otvorenim pitanjima, izazvao novo zahladjenje odnosa izmedju dvije velike sile, kakvo nije registrovano od kraja hladnog rata.
Rusija je prošle sedmice isprobala nove projektile i najavila moratorij na obaveze po sporazumu o limitiranju konvencionalnog naoružanju u Evropi, potpisanog u sovjetskoj eri.
Dvojica predsjednika se susreću u trenutku kada Bush tvrdi da je Hladni rat odavno završen, ali da su odnosi s Moskvom “kompleksni” – što je uobičajeni tremin kada se u ‘State departmentu’ govori o relacijama s Kinom. Vladimir Putin pak proziva Washington za "imperijalizam" u globalnim odnosima te za prekomjernu upotrebu sile.
Antiglobalisti, neokomunisti i ljevičari dočekuju Georgea Busha demonstracijama. Najviše mu spočitavaju kravavu iračku dramu. S druge strane, policije u svim zemljama domaćinama u punoj su pripravnosti. Najdalje je otišla Albanija koja je američkoj vojsci stavila na raspolaganje luke i aerodorme. Donesena je i vandredna odluka da će američka vojska, u sklopu sigurnosnih mjera, biti slobodna primjeniti i silu prema bilo kakvoj prijetnji sigurnosti predsjednika Busha.
Sigurnosne mjere tokom boravka američkog predsjednika u Tirani previđaju i blokiranje komunikacije. Poseban američki avion blokirat će sve mobilne telefonske mreže, a sve druge tvrtke koje djeluju u Albaniji prekinuće svoje mobilne telefonske usluge.
XS
SM
MD
LG