Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Milanović novi predsjednik SDP-a


Milanović je karijeru sredinom devedesetih započeo u hrvatskoj diplomaciji, a neko je vrijeme u mandatu Račanove vlade bio i pomoćnik ministra vanjskih poslova. Stranački mu je staž relativno kratak - u SDP se učlanio koncem 1999. godine, a aktualno je član Izvršnog odbora stranke i predsjednik Savjeta za za vanjsku politiku.

Milanović je najavio da će mu konkurenti na današnjem izborima biti ubuduće među najbližim suradnicima i da će, među ostalim, poraditi na unutarnjoj demokratizaciji stranke – primjerice da ubuduće svi članovi stranke biraju njezinog predsjednika. Lobistička potpora unutar stranke u predizborno vrijeme bila su mu trojica uspješnih ministara Račanove vlade – ekspert za evropske integracije Neven Mimica, bivši ministar gospodarstva a sadašnji SDP-ov kandidat za premijera Ljubo Jurčić i jedan od SDP-ovih prvoboraca Slavko Linić.

Osim u tome, uzroci Milanovićeve pobjede leže u njegovoj snažnoj prisutnosti u medijima posljednjih mjeseci, činjenici da se hrvatska javnost zasitila poznatih i zaželjela novih lica, ali i čestom medijskom spominjanju njegove bliske povezanosti sa Račanom posljednjih godina. Dapače, mnogi su Račanove riječi iz ostavke - kako SDP na izbornoj konvenciji treba pronaći „nove snage“ protumačili upravo kao indirektno zagovaranje Milanovića.

Kojim će putem SDP Hrvatske sa Milanovićem na čelu? Da li kao do sada – obraćajući se gotovo svima - ili će se ipak konačno početi profilirati u stranku između ljevice i lijevog centra? Argument za ovaj potonji smjer može se naći u Milanovićevom pobrajanju vrijednosti za koje on misli da trebaju biti prisutne u socijaldemokratskom programu i politici – prva koju je spomenuo bila je najstarija, ali i najhumanija od svih vrijednosti ljevice – solidarnost.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG