Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prvi snimak otetog novinara BBC-a


Alan Džonston, 45-ogodišnji dopisnik BBC-a iz Pojasa Gaze u protekle tri godine, jedini zapadni novinar koji je stalno izveštavao iz tog područja, rekao je, na prvom snimku objavljenom od kako je otet, najpre da je dobro, da su otmičari prema njemu korektni:

"Pre svega, moji otmičari me tretiraju veoma dobro. Oni me dobro hrane i prema meni do sada nisu bili nasilni. Dobrog sam zdravlja."

Nakon informacija o sopstvenom stanju, Džonston je izrekao i političke poruke optužujuće po Izrael i američku i britansku politiku u vezi sa Bliskim istokom.

"Tri godine, ovde na Palestinskim teritorijama, bio sam svedok velike patnje palestinskog naroda i poručujem da je nastavak njihove patnje neprihvatljiv".

"Mi Britanci smo ti koje zajedno sa Amerikancima treba u potpunosti okriviti za situaciju u Iraku. Britanci su glavna snaga u Afganistanu gde stvaraju probleme svim običnim Afganistancima koji jednostavno žele da žive".

Snimak nastavlja Džonstonovim navođenjem uslova za njegovo oslobađanje i njegovom porukom porodici nakon čega se Džonstonov iskaz prekida, a muški glas na arapskom jeziku, uz propratni tekst (titl) na engleskom traži oslobađanje više zatvorenika među kojima i sveštenika, poznatog pod pseudonimom Abu Katada, uhapšenog u Velikoj Britaniji zbog veza sa terorističkom mrežom Al Kaida. Abu Katada važi za "duhovnog ambasadora" Osame bin Ladena u Evropi.

Na video zapisu nema nikakvih informacija na osnovu kojih bi bilo moguće ustanoviti kada je snimljen. Jedino što je sigurno je da je Džonston preživeo kidnapovanje. 12. marta ga je, dok se u gradu Gazi vraćao kući sa posla, otela do tada malo poznata grupa koja sebe naziva "Armijom islama".

Džonston je, kako sada stvari stoje, talac čija je sudbina dobro poznata Palestinskoj vladi ili makar njenom glavnom delu – Hamasu. To se da zaključiti iz nekoliko činjenica. Prvo: 15. aprila je jedna do tada nepoznata grupa objavila da ga je ubila, ali su palestinske vlasti to odmah demantovale. Drugo: prošle sedmice je jedan savetnik palestinskog premijera Ismaila Hanije, člana Hamasa, rekao novinarima da je Džonston živ i zdrav i da će uskoro biti oslobođen. I treće: neki palestinski zvaničnici su izjavljivali da znaju gde bi mogli da potraže Džonstona, ali da su od toga odustali na britanski zahtev kako mu se u eventualnoj akciji oslobađanja ne bi nešto desilo. Umesto toga su, navodi nekoliko izvora, Palestinci pokušali da pokrenu pregovore sa otmičarima dok su Britanci istovremeno pokušavali da učvrste sporazum pregovorima sa uhapšenim sveštenikom Abu Katadom, koga drže u zatvoru.

Objavljivanje snimka, moglo bi značiti da se pregovori bliže kraju. Američka agencija Asošijeted pres (Associated Press) prenosi izjavu Šakera Šabata, palestinskog analitičara iz Gaze, koji smatra da je objavljivanje snimka jasan signal da će Džonston uskoro biti oslobođen. "Oni predočavaju dokaz da je Džoston živ kako bi time 'stavili pečat na sporazum'", kaže Šabat.

Američka agencija podseća da je sličan scenario postojao i prošlog leta kada je prvi od dvojice novinara "Fox Newsa" oslobođen nekoliko dana nakon što je prikazan njegov snimak. Ipak, reč je o različitim otmičarima, pa ovo nije siguran scenario.
XS
SM
MD
LG