Dostupni linkovi

Hapšenje Tolimira korak ka Mladiću?


General Zdravko Tolimir, čovek je od najvećeg poverenja Ratka Mladića, još od vremena kada mu je bio komandant u Kninskom korpusu JNA, pa se njegovo hapšenje može smatrati kao potencijalni trag najtraženijem haškom optuženiku. Tolimira, "veštog obaveštajca koji zna kako se treba skrivati od najrazličitijih vrsta potera", mnogi su smatrali za čoveka koji brine o bezbednosti Mladića sve do trenutka kada i sam 2005. godine postaje haški optuženik. Koordinator Nacionalnog tima za sprovođenje Akcionog plana Rasim Ljajić je uveren da hapšenje general Tolimira pokazuje da će odgovorni uložiti maksimalni napor da se obaveže prema Haškom tribunalu što pre ispune:

"Činjenica je da Zdravko Tolimir bio mozak operacije skrivanja Ratka Mladića duži niz godina. U svakom slučaju jedna manje obaveza za Srbiju, jedan dokaz više naše spremnosti da izvršimo preostale obaveze prema Haškom tribunalom. Ovo apsolutno nema nikakve veze sa dolaskom Karle del Ponte i ovo je prilika da uputimo poziv preostalim optuženicima, prije svega, Stojanu Župljaninu i Goranu Hadžiću da se dobrovoljno predaju, da iskoriste mogućnosti koje im pruža dobrovoljna predaja. Ja ne upućujem poziv Mladiću, jer naprosto nije realno očekivati da se Mladić dobrovoljno preda. Ne mogu da tvrdim da ćemo potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bez Mladića u Hagu, ali sam siguran da ćemo imati ubrzo nastavak pregovora."

Da je uloga bezbednosnih službi značajna kada je u pitanju kretanje i hapšenje haških optuženika, potvrdio je i direktor policije MUP-a Srbije Milorad Veljović na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali direktori policija svih bivših republika SFRJ, a povod je krijumčarenje ljudi:

"Činjenica je da sve akcije koje se sprovode u regionu i dalje će se zajednički sprovoditi sa svim policijama u regionu. Ta saradnja je svakim danom sve jača i konkretnija. Mi smo od bezbednosnih službi dobili informacije koje smo prosledili policiji Republike Srpske i na taj način smo maksimalno pomogli u hapšenju Tolimira."

Savetnik srpskog predsednika za pitanja saradnje sa Hagom Jovan Simić kaže da je hapšenje Tolimira i veliki korak i krupan zalogaj, koji može dati odgovre i na pitanje gde se krije Mladić:

"Sada je ta metodologija ili način rada dala rezultate za Tolimira i daće rezultate i u pronalaženju i hapšenju Ratka Mladića."

RSE: Može li se desiti da, recimo, do 4.juna i sam Mladić bude uhapšen?

"Ne, to je spekulacija. To je dodatno ustvari štetilo, pustite službe da rade, ja se nadam da će oni da završe. Važno je da mi radimo."

Tolimir je, tvrde domaći i inostrani bezbednosni izvori, još pre deceniju i po je počeo da stvara obaveštajnu "mrežu" koja, po svoj prilici, traje do današnjih dana. Penzionisani general jugoslovenske vojske Ninoslav Krstić, sada direktor Foruma za bezbednost stoga zaključuje:

"Oni su bili zajedno i sigurno da, pretpostavljam, postoji neka veza. Verovatno će ovo što sledi iza toga dati neke rezultate."

Hapšenje generala Tolimira uoči dolaska glavne tužiteljke 4. juna u Beograd, istovremeno je i signal koji analitičari svrstavaju u nameru vlasti da se potvrdi pozitivan izveštaj koji će glavni haški tužilac Karla del Ponte podneti 18. juna Savetu bezbednosti kao i izveštaj sa Evropskom unijom oko zaključivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
XS
SM
MD
LG