Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Novinar RSE ubijen u Iraku


Al-Radhi je upravo prelazio ulicu, ispred Al-Arusa hotel kada su na njega ispaljeni hitci iz kamiona koji se nalazio u blizini hotela. Nakon što su nepoznati napadači pogodili Al-Rahdija, oni su otvorili vatru na novinare okupljene ispred hotela, nakon završenog seminara i tom prilikom ranil nekoliko osoba.Al-Rahdi je za RSE izvjestavao o tom skupu. Jedan svjedog ovog dogadjaja kaže da je Al-Radhi pogođen sa 4 metka i da je preminuo na licu mjesta. Al-Radhi je ranije dobijao priejtnje zbog svog novinarskog rada i zbog beskompromisnog stava u odnosu na ekstremiste. Imao je 37 godina i otac je troje djece.
“Osudjujem ubice novinara Al-Radhija koji je poginuo na ulici svog rodnog grada i rizikovao svoj život da bi u svijet otišla priča o svakodnevnoj borbi Iračana u tom dijelu Iraka,” izjavio je Jeff Gedmin, predsjednik RSE i dodao da se dužna pošta ovom novinaru može odati samo tako da se nastavi posao u kojem je on prekinut – izvještavanje.
Bivša iračka TV novinarka i dopisnik RSE iz Bagdada, Khamail Muhsin Khalaf, pronadjena je mrtva 5. aprila ove godine. Ona je imala 50 godina i iza nje je ostalo troje djece. Kao i Muhsin, Al Radhija je bio poznat novinar u Iraku i uz svoj posao za RSE, radio je i za novinsku agenciju "Aswat al-Iraq" kao i za dnevne novine "Al-Sabah Al-Jadeed".
XS
SM
MD
LG