Dostupni linkovi

Ćutanje nakon skandala na Pravnom fakultetu


Predstavnici Studentskog vijeća Pravnog fakulteta u Podgorici podnijeli su policiji krivične prijave protiv profesora Ustavnog prava Slavka Lukića, koga terete da je angažovao bivšeg boksera da se sa njima fizički obračuna u holu fakulteta. Prepirci koja je okončana fizičkim obračunom prethodile su žalbe studenata koji su protestovali zbog toga što ih profesor Lukić ,navodno, kao uslov za polaganje ispita, tjera da kupuju njegove knjige po cijeni od 60 eura. Predsjednik Studentskog vijeća Ivica Todorović, koji je primio najviše udaraca od Lukićevog poznanika, za naš radio tvrdi i da mu je Lukić prijetio poznanstvima u policiji, pa čak i likvidacijom. Todorović je, kako kaže, nakon što je podnio krivičnu prijavu od dekana fakulteta zatražio i da pokrene disciplinski postupak protiv Slavka Lukića:

„Na Pravnom fakultetu smo napadnuti ja i moj kolega Zoran Rakočević, fizički i verbalno od strane profesora Slavka Lukića i jednog njegovog prijatelja koji nema nikakve veze sa fakultetom za kojeg smo nazvanično saznali da je bivši bokser, da mu je nadimak „Bobo“. Mi smo imali juče razgovor sa Upravom fakulteta. Na fakultetu je pokrenut disciplinski postupak. Vidjećemo kako će se on odvijati. Naša očekivanja i naš cilj je isključenje toga profesora sa ovog fakulteta, a naravno i od sudskih organa ćemo tražiti da im se izreknu i druge sankcije. I naravno, o ovome će biti obaviješteni i rektor i ministar kao i vjerovatno i predsjednik Vlade. Tražićemo prijem i sastanak kod njih da ih upoznamo sa cjelokupnom situacijom“.

Kako pišu današnje podgoričke „Vijesti“ juče poslijepodne u kancelariji dekana Pravnog fakulteta ovim povodom održan je i sastanak kome su prisustvovali studenti i profesor Lukić. Prilikom tog susreta dogodio se još jedan incident. Prema riječima studenata profesoru Slavku Lukiću je u sred žučne rasprave na pod dekanovog kabineta ispao pištolj. Lukić ga je, tvrde studenti, hladno podigao dok dekan nije ništa prokomentarisao. Slavko Lukić je danas u kratkom telefonskom razgovoru odbio da bilo šta komentariše upućujući nas da izjavu zatražimo od dekana Zorana Rašovića. Rašović nije odgovarao na naše pozive, ali je Agenciji „Mina“ kazao da će protiv Lukića pokrenuti disciplinski postupak, kao i postupak kod Suda časti na Univerzitetu, napominjući da Lukić, ukoliko se utvrdi njegova odgovornost, može ostati i bez posla. Komentarišući optužbe studenata da je Lukić prodavao knjige u svom kabinetu i tako ih ucjenjivao Rašović je rekao da je to zaustavio čim je za tu praksu saznao. „Po prijavi studenata dao sam nalog da profesor prestane sa prodajom knjiga što je on i uradio, pozivajući studente da mogu da kupe te knjige u skriptarnici Pravnog fakulteta. Sada trenutno to nije problem“, rekao je Rašović. Na pitanje da li je Lukić snosio neke posljedice zbog takvog prodavanja knjiga ili se nakon obustavljanja prodaje prešlo preko svega, Rašović je kazao da osuda fakulteta i dekana nosi i moralne poruke i profesor je, kako je rekao, moralno osuđen zbog toga. Reakciju nijesmo mogli dobiti ni od brojnih Lukićevih kolega, profesora Pravnog fakulteta koji, kako su nam rekli, nijesu željeli da se upliću u ovaj slučaj. Izjavu nijesmo uspjeli dobiti ni u policiji, pa nije poznato kako napreduje istraga u vezi sa ovim slučajem, niti ko je u okviru nje saslušan. Danas nije bilo moguće dobiti reakciju ni u Ministarstvu prosvjete i nauke. Portparol i ministar nijesu bili dostupni.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG