Dostupni linkovi

Manjine izgubljene u raspodeli resora


”Mislim da će čitav taj segment i dalje biti sa jedne strane zapušten, u smislu da će se prostor ljudskih i manjinskih prava u daljnoj regulaciji pre svega na zakonskom nivou odvijati aljkavo kao i do sad. Sa druge strane, bojim se da će pri implementaciji čitavog tog kompleksa biti određenih problema a da odgovorne instance neće biti.”

Ljudska i manjinska prava ostvaruju se u svim sferama života i zato ne može za tu oblast da bude zaduženo samo jedno ministarstvo - poručili su predstavnici nove vladajuće koalicije, odvraćajući, tako, da je to međuresorski posao. Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor kaže, međutim, da su oni uzdržani upravo zato jer ne prihvataju odnos prema kojem su za manjine zaduženi - i svi, i niko:

”Ako se svi bave jednom problematikom onda to u praksi izgleda tako da se tom problematikom niko ne bavi. A mi smo već videli ovih godina da smo imali problem, recimo oko usvajanja zakona o izboru i nadležnostima nacionalnih saveta, da ovaj predlog zakona nije mogao da dođe na dnevni red Narodne skupštine iz razloga što nije bilo jasno koje ministarstvo odnosno koji državni organ treba da pripremi ovaj predlog zakona.”

Pomirljiviji stav, sa druge strane, o ovom pitanju ima lider Romske partije Srđan Šajn:

”S obzirom da nema resornog ministarstva za manjine, ne mislimo da je ono neophodno potrebno. Ukoliko postoji odgovarajuća interministarska saradnja onda to može da bude bolji i efikasniji model.”


Postavlja se, međutim, pitanje šta bi, ipak, mogao da bude razlog što su arhitekte "nove demokratske vlade", iz inače izdašnje resorske konstrukcije, izostavile oblast ljudskih i manjinskih prava. Tomislav Žigmanov kaže:

”Strahujem da kod naših prodemokratskih snaga i stranaka demokratske orijentacije često preovlađuju više deklarativni aspekti njihovog zalaganja nego što su oni spremni da i u praksi to ostvaruju.”

Predsednica Slovačkog nacionalnog saveta Ana Tomanova Makanova poslanica je vladajuće Demokratske stranke. Kaže da ni danas nema odgovora kako je u poslednjem času iz pregovora izostalo ministarstvo za manjine i da će se obratiti i samom predsedniku Borisu Tadiću:

”Smatram da to jeste katastrofa, da je poslata loša poruka manjinama. Mislim da vladajuća koalicija mora još jednom da preispita ovu svoju grešku ili celu koaliciju koja nije baš dobro rešena. Tražiću jednostavno odgovore od relevantnih organa, direktnih pregovarača koji su prisustvovali sastavljanju vlade, da vidimo šta se dešava.”

Političkim paradoksima u Srbiji, međutim, nikad kraja. Tako se i dogodilo da je amandman o formiranju ministarstva za ljudska i manjinska prava bezuspešno predlagala upravo Srpska radikalna stranka, iako su zbog kratkotrajnog čelništva radikalskog funkcionera Tomislava Nikolića u parlamentu otvorenu zebnju i strah iskazale upravo manjinske zajednice.

Apsurd da su, za razliku od demokratskih stranaka, sada oni zagovarali ministarstvo za manjine, Balint Pastor i Tomislav Žigmanov ovako komentarišu:

”Smatram da je to najobičnije licemerje i primer za opstrukciju rada Parlamenta.”

”Ta vrsta paradoksalnosti gotovo se nužno mora uračunavati, a to je posledica odstustva neke dosledne politike kada je u pitanju odnos prema manjinama od onih koji sebe nazivaju demokratskim snagama.”
XS
SM
MD
LG