Dostupni linkovi

Karla Del Ponte, rado viđen gost?


Savetnk Karle Del Ponte, Aleksandar Nikiforov kaže :

"Koliko ja znam, a ja sam organizirao sve posete u Beogradu, ovo je prvi put da je ona pozvana."

Portparol Haškog tribunala Refik Hodžić objašnjava da što se same procedure tiče, nije neophodno da Karla Del Ponte dobije bilo čiji zvaničan poziv pre nego što dođe u posetu neku zemlju:

"To se uvjek planira na nivou institucije koja inicira takvu posjetu, obično je to Tužilaštvo. Normalno je da se u vrlo ranoj fazi planiranja, institucije države u koju se ide, informišu o nakani da dođe do takve posjete. Naročito ako je prilikom takve posjete planirano da se održe i sastanci sa relevantnim ministrima ili čelnicima drugih organa, kao što su obaveštajne službe, policija i tako dalje."

Mada je premijer Vojislav Koštunica svojevremeno nazivao Haški tribunal devetom rupom na svirali, u njegovom ekspozeu se saradnja sa ovim međunarodnim sudom našla među pet prioriteta novog kabineta. Koštunica je nedavno prvi put otvoreno rekao da je potrebno „odrediti gde se nalaze preostali haški optuženici, pritvoriti i obezbediti da se nađu u Haškom tribunalu“. Visoki funkcioner Demokratske stranke Dragoljub Mićunović smatra da je ovakvim Koštuničinim stavovima potpomogao sastav novog kabineta:

"Mislim da i on sada shvata da vodi jednu vladu koja nije naravno samo njegova nego celog jednog demokratskog bloka, i da on razume to većinsko nastrojenje svih da se to mora energično ubrzati."

Da li sve ovo predstavlja neku vrstu nagoveštaja da je nova Vlada konačno spremna da ispuni svoje obaveze prema Haškom tribunalu, pitamo predsednicu Komiteta pravnika za ljudska prava Biljanu Kovačević-Vučo:

"Ne znam da li su to promene i da li su oni spremni da zaista nešto urade ili će insistirati na onoj varijanti - mi bismo ali mi zapravo ne znamo gde je Ratko Mladić. To mi nekako izgleda najverovatnije, jer gledala sam Vojislava Koštunicu na RTS-u - već je malkice promenio svoju retoriku, koja izgleda prilično cinična u odnosu na nas koji bismo želeli da se konačno uhapsi Ratko Mladić i ostali optuženici, i da ova država pokaže stvarnu političku volju da to uradi. Nema još uvek njegovog čvrstog stava, to je verovatno ponovo kupovina vremena kako bi se nova Vlada obezbedila i napravila čitav niz koraka koji bi uverili EU da ona ima ozbiljnu nameru da uhapsi Ratka Mladića.

Stoga predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević ipak upozorava da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji neće biti potpisan pre izručenja Ratka Mladića Haškom tribunalu:

"Za sad je sve to deklaratorno, na nivou izjava. Očigledno da Brisel to prihvata kao neku vrstu jasnog prihvatanja obaveza da se Mladić izruči. Tako da mi imamo sada ako ne baš zeleno svetlo onda žućkasto-zeleno da možemo da nastavimo pregovore sa EU. Ali kad tad pre kraja pregovora, to pitanje će se verovatno postaviti u određenijoj formi. Pretpostavljam da Karla del Ponte nosi tu vrstu poruke."
XS
SM
MD
LG