Dostupni linkovi

Zapad gubi strpljenje?


Momčilo Novaković, poslanik Srpske demokratske stranke u Predstavničkom domu državnog Parlamenta, smatra da se radi o ozbiljnom upozorenju američke administracije:

«Ne isključujem mogućnost da su neki američki krugovi postali nestrpljiviji i da neki njihovi ljudi, kao što su gospodin Silajdžić ili gospodin Dodik, više uopšte ne uvažavaju sve sugestije ili ne postupaju u skladu sa sugestijama pojedinih američkih krugova. Ako toga ima, onda je sigurno ozbiljna stvar i ne mora se zadržati samo na verbalnim prijetnjama, ili, hajde da kažemo, na špekulacijama nekih medija, mada je i to u ovom momentu moguće.»

Ovo se ujedno može tumačiti i kao pritisak na Republiku Srpsku da popusti u svojim stavovima kada su u pitanju ustavne promjene i reforma policije, dodaje Novaković.

Upozorenje bilo koje vrste da se reforme u BiH ubrzaju je dobro, kaže Azra Hadžiahmetović, poslanik Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH:

«To da će uslijediće neka sankcija liderima političkih stranaka u BiH ostaje, naravno, da se vidi. Nisam sigurna da je ta agencija ta koja može eventualno nagovijestiti reakciju administracije međunarodne zajednice.»

Rajko Vasić, funkcioner Dodikove stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ocjenjuje da bi se moglo raditi o pritisku na RS i Milorada Dodika, ali ne misli da se radi o nečemu dramatičnom:

«Mislim da je to uobičajeni politički način rada u međunarodnoj zajednici, a međunarodna zajednica će se uvijek ponašati tako, otprilike kao što američka agencija prognozira, prema bilo kome, jer oni koji su najmoćniji u toj zajednici žele da ostvare svoje interese, a za one koji ima smetaju u tome, naravno da treba da se na neki način nađe mogućnost da se uklone sa scene. I Dodik i SNSD nisu bili u nekoj naročitoj poziciji miljenika ni Zapada ni međunarodne zajednice, kao uostalom i drugi u BiH. I problem BiH nije Dodik i nisu stavovi RS-a, ili neki drugi dodik. Problem BiH je temeljni, da ne kažem - genetski. On se ne može riješiti i rješavati vatrogasnim mjerama kao što je uklanjanje jednog lidera, koji je, da podsjetim, izabran na izborima i koji ima validnost u ovome mandatu.»

Upozorenja koja dolaze iz Vašingtona ne treba potcjenjivati, ističe potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH Slobodan Popović:

«Pazite, mi smo svašta ovdje doživljeli. Dakle, ovdje su visoki predstavnici smjenjivali i predsjednike Republike, i vlade i članove Predsjedništva itd. Ovdje, u ovoj zemlji apsurda, u kojoj još uvijek odlučuje tzv. međunarodna zajednica i još uvijek postoje bonska ovlaštenja, nakon što su preegovori propali, mislim da bi bilo sasvim logično da i gospodin Dodik i gospodin Silajdžić objave da izlaze iz vladajuće koalicije zbog toga što ne mogu da budu na vlasti sa mrskim neprijateljem. Mislim da na kraju će to ipak završti na način kako je završila ona stara narodna priča o dva jarca na brvnu.»

Politički analitičar Tanja Topić mišljenja je da se radi o ozbiljnoj opomeni Miloradu Dodiku. Smjena Dodika, ukoliko se desi, mogla bi izazvati teške posljedice u Bosni i Hercegovini, kaže Topićeva:

«S jedne strane zato što je toliko vremena prošlo, a mi opet demokratiziramo društvo, reklo bi se, korišćenjem nedemokratskih sredstava i metoda. Ja mislim da ne bi izostala ni podrška građana Dodiku, s obzirom da ga i sada u velikoj mjeri podržavaju, što bi moglo izazvati i neku vrstu protesta. Naravno, to su sve hipotetičke stvari.»

Topićeva podsjeća da su premijeru RS-a stizale opomene i krajem prošle godine nakon izbora u Bosni i Hercegovini zbog njegove retorike i stalnih priča o referendumu, kada ga je, prema tvrdnjama pojedih starnih diplomata, spasao visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling. Zbog toga ova upozorenja treba shvatiti još ozbiljnijim, zaključila je Topićeva.
XS
SM
MD
LG