Dostupni linkovi

Noge na Kosovu, glava u Beogradu


Kosovski Srbi su propustili direktnu ulogu u procesu rešavanja statusa i zato je sada neizvesno kakav će oni biti činilac u donošenju i sprovodjenju odluke, ocenjuju pojedini predstavnici Srba sa Kosova. Oni kažu da kosovski Srbi treba da učestvuju u procesu odredjivanja statusa pošto će veliki deo tog rešenja uticati na život srpske zajednice.

Oliver Ivanović, šef “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, upozorava da je neučešćem kosovskih Srba u pregovorima propuštena njihova uloga u statusnom pitanju.

“Kosovski Srbi nisu nigde, oni su delegirali dva svoja čoveka u Pregovarački tim (Beograda) i na taj način skinuli sa sebe pravo ali i odgovornost za budući ishod razgovora o statusu. Kao što vaši slušaoci znaju, predlog da treća delegacija bude za stolom tada je odbačen i od Albanaca i od zvaničnog Beograda, prema tome to je bila poslednja šansa da se kosovski Srbi aktivno uključe i da budu deo rešenja a zatim i deo implementacije tog rešenja.”

Stavove kosovskih Srba u pregovaračkom procesu zastupa Beograd stoga se postavlja pitanje njihovog učešća u tom procesu. Predsednik Srpskog pokreta otpora, SPOT, Momčilo Trajković, smatra da su i kosovski Srbi, trebali biti faktor u pregovaračkom procesu.

“Ja mislim da mi treba da sednemo da se dogovorimo. Vi znate da sam ja jedan od žestokih kritičara beogradske politike zato što mi kosovski Srbi nismo aktivni faktor u rešavanju ove krize. Time ne zelim da kažem da Beograd treba da se isključi iz ove krize ali u Beču su trebali da se sudare dva ključna faktora koji treba da ponesu bilo koje rešenje kosovski Albanci i kosovski Srbi.”

Sada kada se u Savetu bezbednosti radi na novoj rezoluciji o Kosovu, mnogi smatraju da su na potezu velike sile. Predstavnik Srpskog nacionalnog veća, SNV, Dragan Velić kaže da trenutno ni Albanci ni Srbi ne mogu puno da urade u procesu definisanja statusa.

“Mislim da ni uloga kosovskih Srba pa ni uloga Albanaca pa i Beograda i Prištine nije moguća i nije značajna zato što je praktično taj problem prebačen u UN, i slede diplomatske aktivnosti na relaciji EU-SAD-Rusija.”

Mnogi predstavnici kosovskih Srba smatraju da njihova uloga treba da bude očigledna na terenu, gde mogu dati doprinos sredjivanju medjuetničkih odnosa. Nebojša Jović, predsednik SNV severne Mitrovice, kaže da ni Srbi ni Albanci ne treba da čekaju rezultate pregovora svetskih sila.

“Mnogo toga se može učiniti lokalno. Ja mislim da bi bilo neophodno par kontakata, TV emisija, sastanaka srpskih i albanskih političara gde bi došlo do pada tenzija izmedju ova dva naroda, jer kakvo god bilo rešenje živećemo ili jedni sa drugima ili jedni pored drugih.”

Na Kosovu postoji nekoliko političkih opcija kosovskih Srba, ali oni ne učestvuju u radu institucija. Ipak srpski lokalni predstavnici su redovni sagovornici medjunarodnih predstavnika i na tim sastancima brane interese srpske zajednice. Danas se postavlja pitanje kakva će biti uloga političkih lidera kosovskih Srba u trenutku kada se bude donosila odluka o budućem statusu.

Dragan Velić kaže da Srbi nemaju legitimne predstavnike u institucijama, a njihov rad bojkotuju posto je doslo do kršenja Rezolucije 1244.

“Zavisi kakav će biti budući status i iz toga se može tražiti rešenje, pod uslovom da je to obostrano prihvatljvo rešenje, I za one predstavnike Srba koji će legitimno i legalno moći da zastupaju interese srpske zajednice u takvom nekakvom budućem statusa Kosova, nakon donošenja neke buduće odluke o statusu.”
XS
SM
MD
LG