Dostupni linkovi

Dan podmlađivanja umjesto Dana mladosti


Aida ÐUGUM

I ove godine društvo «Josip Broz Tito» iz Sarajeva organizovalo je tradicionalno okupljanje pred njegovim spomenikom. Sekretar ovoga društva Dževad Kapetanović:

«Sjetimo se naših nekadašnjih divnih dana, vođeni Titovom rukom ka sreći i uspješnoj egzistenciji. Danas, naravno, svega toga nema, osim ovog polaganja cvijeća.»

Priča o prošlim vremenima i o značaju Titovih djela neizbježna su tema okupljanja predstavnika društva sugrađana:

«Ostalo mi je još samo sjećanje ljepote života sa Titom.»

«Šta reći o Titu? Lično za sebe - iako ga ne poznajem, on će uvijek ostati u našim srcima po pričama naših roditelja.»

«Ovdje sam danas da odam počast drugu Titu koji nam je omogućio da živimo zaista svi slobodno, bez ikakvih predrasuda prema nekim drugim narodima i vjerama do 1992. Ali ne smijemo to zaboraviti ni danas, nakon 15 godina kako se raspala Jugoslavija.»

Ipak, u našoj kratkoj anketi koju smo proveli među mlađim Sarajlijama, većina nije znala šta se obilježava 25. maja:

«Dan mladosti.»

«Dvadeset peti? Pa ne znam. Čula sam, ali ne znam puno baš.»

S obzirom da se Dan mladosti zvanično više ne proslavlja, Sarajlije su se dosjetile i organizovale obilježavanje dana podmlađivanja. Jedan od organizatora Ranko Vlatković:

«Ovo je prvi put da se nalazimo za 25. maj. 25. maj kao dan Titovog rođenja je ukinut, ali mi smo došli na ideju da slavimo ovaj dan i nastavimo da se družimo i da ga slavimo kao dan podmlađivanja.»

A u Drvaru danas je obilježena 63. godišnjica neuspješnog fašističkog desanta na Drvar, pri čemu je upriličen prigodan kulturno - zabavni program. Za naš radio govori Ljiljana Dodik:

« Pored Drvaračana, okupili se podno legendarne Titove pećine brojni gosti. Pogotovo su tu bili predstavnici udruženja koja nose naziv «Josip Broz Tito» - iz Bihaća, Banje Luke, Cazina i okolnih, susjednih opština. Takođe, došao je i cijeli autobus boraca iz Konjica. Danas su, kažem, mnogi došli, obilazili su pećinu. Na sreću, već postoje određeni eksponati, odnosno suveniri koji podsjećaju na te prošle dane borbe protiv fašizma, tako da su mnogi bili i zadovoljni što mogu na licu mjesta da kupe neki suvenir iz Drvara.»

Dan mladosti i 115-ta godina Titovog rođenja proslaviće se u Doboju. Sjećanje na Titovo vrijeme oživjeće predstavnici SUBNOR-a i društva «Josip Broz Tito» iz 12 gradova RS-a i Federacije BiH, kaže predsjednica društva «Josip Broz Tito» iz Doboja Vesna Seljubac:

«Cilj nam je da generacijama ko je nisu zapamtile vrijeme Titovo pokušamo na određen način prezentirati neke sadržaje koji su bili vezani za 25. maj. Takođe nam je cilj da na toj manifestaciji kažemo građanima Doboja i našim gostima o djelu i liku Josipa Broza Tita, kako bi njegovo ime i njegovo djelo na prostorima bivše jugoslovenske zajednice ostalo upamćeno i prihvaćeno i od generacija koje nisu živjele u tom periodu.»
XS
SM
MD
LG